Στο χέρι της Ελλάδας είναι το εάν θα επιλέξει ή όχι νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της Deutsche Welle, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως εάν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω ενός προγράμματος, αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η ρευστότητα των τραπεζών εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων και από το πώς προσλαμβάνουν οι αγορές τις πολιτικές αυτές.

Όσον αφορά την υπόθεση του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για την οποία επίσης ρωτήθηκε, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική για την αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζει.

Αυξάνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη η ΕΚΤ

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Μάριο Ντράγκι.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως από τον Ιανουάριο του 2018 οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα μειωθούν στα 30 δισ. ευρώ και θα συνεχιστούν ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και αργότερα, αν χρειαστεί.

Τόνισε επίσης πως η κεντρική τράπεζα βλέπει σημαντική βελτίωση στις προοπτικές της ανάπτυξης, αλλά υπογράμμισε πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν έχει δείξει ακόμα πειστικά σημάδια ανόδου. Ως εκ τούτου, παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης.

Ο ίδιος επανέλαβε πως αν οι προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος.