current views are: 27

16 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση10:45

Κορυφαίοι «Νέοι Επιχειρηματίες» στην Ελλάδα οι αδελφοί Δάβαρη

Η νέα εποχή των αδελφών Κωνσταντίνου –Γεωργίου Δάβαρη

Δημοσίευση 10:45’

Η νέα εποχή των αδελφών Κωνσταντίνου –Γεωργίου Δάβαρη

Με την πρόσφατη εθνική διάκριση του βραβείου «Νέος Επιχειρηματίας» στην Ελλάδα, τιμήθηκαν στην εκδήλωση απονομής «ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΕΒΕΑ 2017» οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Γεώργιος Δάβαρης, διάκριση από τις πλέον κορυφαίες στην σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Στην εκδήλωση, απονεμήθηκαν τα αριστεία σε μόλις δώδεκα επιχειρήσεις και μαζί σε πρόσωπα, που διακρίθηκαν για την καινοτομία, το δημιουργικό πνεύμα, την τόλμη και την οραματική τους επιτυχία, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και πλήθους επιχειρηματιών.

Επιχειρηματίες τρίτης γενιάς, με μεγάλη οικογενειακή παράδοση στον χώρο των αυτοκινήτων, οι Κωνσταντίνος και Γεώργιος Δάβαρης δοκίμασαν τα σχέδια και τις δυνάμεις τους στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Με τόλμη, καλό σχεδιασμό, αλλά και σταθερά βήματα. Μόλις τον Απρίλιο του 2013, ιδρύοντας την εταιρεία «Evermore Cruises», οι αδελφοί Δάβαρη ξεκίνησαν δυναμικά να αναπτύσσουν και να αναβαθμίσουν με διεθνείς προδιαγραφές τη μονοήμερη κρουαζιέρα στον Σαρωνικό, χώρο στον οποίο είχε διακριθεί πρώτος ο Γιάννης Λάτσης, με την ιστορική «Νεράιδα» και τα ημερήσια δρομολόγια έως τις Σπέτσες.

Οι 6.500 επιβάτες της πρώτης χρονιάς και η αύξηση επιβατών άνω του 50% τις επόμενες, οδήγησε τους αδελφούς Δάβαρη στην απόφαση να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο επενδυτικό βήμα με την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου κρουαζιερόπλοιου που αποτελεί πλέον το «διαμάντι του Σαρωνικού», το θαυμαστό COSMOS (πρώην ΜΥΚΗΝΑΙ) που αποτέλεσε πλήρη μεταμόρφωση και αναγέννηση στο χαλύβδινο σκαρί του μυθικού πλοίου.

Ένας διαρκής καλπασμός επιτυχιών με το πρωτοπόρο πλοίο «COSMOS» σε όλη την Ευρώπη

Οι επενδύσεις των δύο νέων επιχειρηματιών, η συνεχής αναβάθμιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και ο στόχος τους να γίνουν η κορυφαία ναυτική εταιρεία στο χώρο της κρουαζιέρας οδήγησαν την εταιρία τους «Evermore Cruises» στη συνεχή ανάπτυξη και αύξηση του αριθμού των επιβατών. Το βραβείο «Νέου Επιχειρηματία» από το ΕΒΕΑ έρχεται μετά τη βράβευσή τους για τρεις συνεχόμενες χρονιές με το Cetificate of Excellence από το Trip Advisor, ως επιβράβευση της πορείας τους και ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Το COSMOS ήταν και παραμένει το πρώτο Yacht Cruises σε ολόκληρη την Ευρώπη στην πιο σπουδαία ημερήσια κρουαζιέρα ολόκληρου του κόσμου.

Σε μια μοναδική εμπειρία κάθε επιβάτη Έλληνα και ξένου στην Ελληνική φύση, στην ιστορία, στον πολιτισμό και τους ανθρώπους.

Το εμβληματικό στολίδι του Αργοσαρωνικού «COSMOS», από τα ταχύτερα πλοία της κατηγορίας του διεθνώς, έχει ως σημαντικό γνώρισμα ότι είναι ένα περιηγητικό πλοίο το οποίο έχει κατασκευαστεί από χάλυβα και μεταμορφωθεί στα σπουδαία πάντα Ελληνικά ναυπηγεία όλα αυτά τα χρόνια με υψηλές προδιαγραφές για τις Ελληνικές θάλασσες – τις διαδρομές σε διαρκή επαφή με την ξηρά, σύμφωνα με τους ανέμους και τα κύματα της χώρας μας, με μοναδική ευστάθεια, άνεση πλεύσης και ασφάλεια.

Δεν αποτελεί, όπως συνήθως συμβαίνει απλή μετασκευή – μεταμόρφωση ενός άλλου τύπου και προδιαγραφών πλοίου από τις Βόρειες θάλασσες ή άλλες χώρες.

Από ένα καθαρά Ελληνικό πλοίο οι αδελφοί Δάβαρη σας προσφέρουν με υπερηφάνεια την πιο διάσημη Ελληνική κρουαζιέρα.
Το 1 Yacht κρουαζιέρας, το ολοκαίνουργιο «COSMOS» είναι το διαμάντι του Αργοσαρωνικού και αποτελεί έμπνευση για την καλύτερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση κάθε επιβάτη, με στόχο να απολαύσει αυτή την μοναδική εμπειρία χαμηλού κόστους και ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας παροχών.

Ταξιδεύοντας με ταχύτητα έως και 16 κόμβους, το Cosmos, είναι ένα από τα ταχύτερα πλοία της κατηγορίας του.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Τιμηθήκατε πρόσφατα με την Εθνική Διάκριση του Βραβείου «Νέος επιχειρηματίας» από το ΕΒΕΑ, διάκριση από τις κορυφαίες στην σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Πως είδατε την διάκριση σας αυτή;

Ήταν μια τιμητική αναγνώριση και μία σοβαρή ενθάρρυνση.

Ομολογουμένως είναι εξαιρετικά θετικό να εκτιμώνται από θεσμούς κύρους, οι δημιουργικές προσπάθειες που ανοίγουν οι σύγχρονοι επιχειρηματίες στην πατρίδα μας.

Παρόμοιες αναγνωρίσεις και βραβεύσεις ενθαρρύνουν σημαντικά τις φιλοδοξίες και τις προσπάθειες πολλών άλλων επιχειρηματιών της γενιάς μας.

Η χώρα μας χρειάζεται Έλληνες επιχειρηματίες που πιστεύουν στο μέλλον της, στο ανθρώπινο δυναμικό της σε όλους τους τομείς και στις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν για την αύξηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Είστε επιχειρηματίες τρίτης γενιάς με μεγάλη οικογενειακή παράδοση στο χώρο των αυτοκινήτων και άλλων επιχειρήσεων. Είχατε όμως την τόλμη να χαράξετε την δική σας αυτόνομη πορεία στον θαλάσσιο τουρισμό. Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε αρχικά;

Η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα αποτελεί, όντως, μεγάλη παράδοση των οικογενειών μας, Δάβαρη και Συγγελίδη, που επέτυχαν και διακρίθηκαν στους τομείς τους.

Εμείς αποφασίσαμε να χαράξουμε την δική μας αυτόνομη πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που «που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές»

Ασφαλώς δεν είναι εύκολο όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις μια επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσα σε συνθήκες μεγάλου ανταγωνισμού και πολλές δοκιμασίες.

Χρειάζεται όραμα, σοβαρό σχεδιασμό και πολλή, μα πολλή δουλειά.

Ασφαλώς θα υπάρξουν και λάθη, θα έρθουν και απογοητεύσεις αλλά η ικανοποίηση του να βλέπεις το έργο σου να υλοποιείται, να πετυχαίνει το ένα βήμα μετά το άλλο, είναι τόσο μεγάλη, ώστε να ξεχνιούνται όλες εκείνες οι δυσκολίες που θα συναντήσεις στην πορεία σου.

Οι άνεμοι και οι τρικυμίες δεν ήταν κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει στον δρόμο της επιτυχίας.

Ο χώρος του θαλάσσιου τουρισμού είχε συνδεθεί παλαιότερα με την ιστορική «Νεραΐδα» του Γιάννη Λάτση και με το θρυλικό επιβατηγό «Μυκήναι» το οποίο αναμορφώσατε πλήρως.

Πώς αντιμετωπίσατε αυτή την βαριά παράδοση;

Γενικά τα κατορθώματα των Ελλήνων στη θάλασσα αποτελούν ένα θαύμα ζωτικότητας και δημιουργίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

«Το μέγα της θαλάσσης κράτος» είναι μέσα στο DNA της εθνικής μας ταυτότητας.

Δεν είναι δυνατόν κανείς να μην έχει ως παράδειγμα και πρότυπο τους τόσο μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες που διακρίθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόσφεραν τόσα πολλά στην χώρα μας, και στους Έλληνες.

Για μας οι προσπάθειες τους, η ιστορία και η επιτυχία τους είναι οδηγός να συνεχίσουμε αυτή την μεγάλη παράδοση, με σεβασμό και με όλες μας τις δυνάμεις.

Η «Νεράιδα» του Γιάννη Λάτση, αποτέλεσε το διαβατήριο για την ανάδειξη του στην κορυφή του παγκόσμιου εφοπλισμού, όπου άφησε την ξεχωριστή του σφραγίδα.

Εμείς από την αφετηρία μας θελήσαμε να γίνουμε οι μικροί πρωτοπόροι αυτής της τεράστιας παράδοσης και να δημιουργήσουμε πάνω στην θρυλική ιστορία και το χαλύβδινο σκαρί του «Μυκήναι» το υπερσύγχρονο ημερόπλοιο «COSMOS» που αναγνωρίστηκε ως το πρώτο Yacht Cruise σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αργοσαρωνικού, την πιο ξακουστή κρουαζιέρα ημέρας στην Ελλάδα.

Ποια ήταν η στρατηγική της εκπληκτικής επιτυχίας σας, δεδομένου ότι ξεκινήσατε την εταιρεία «Evermore Cruises» μόλις τον Απρίλιο του 2013;

Τέσσερεις ήταν οι μεγάλες επιδιώξεις μας και αρχές. Σκληρή και σοβαρή δουλειά στο επιχειρείν. Αναβαθμισμένες , σύγχρονες υπηρεσίες στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, που είναι το διαρκές όραμα μας. Εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας και αξιοπιστία προς όλους τους συνεργάτες μας.

Αγάπη και υπερηφάνεια για την χώρα μας, με πλοία κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στα περίφημα ελληνικά ναυπηγεία και απολύτως κατάλληλα για τις Ελληνικές θάλασσες και περιηγήσεις.

Πως κατορθώσατε να αυξήσετε τους μόλις 6.500 επιβάτες της πρώτης χρονιάς σε δεκάδες χιλιάδες, άνω του 50% όλα τα επόμενα χρόνια; (κυρίως όσον αφορά στις επενδύσεις και στο κρουαζιερόπλοιο ΚΟΣΜΟΣ).

Ένα σημαντικό μέρος της απάντησης βρίσκεται στην επιτυχία των στόχων μας και της όλης επένδυσης που έχουμε αναφέρει.

Στην ανάπτυξη επίσης της προνομιούχου περιοχής, του Αργοσαρωνικού που γνωρίζει πρωτοφανή αύξηση και στο γεγονός ότι η Αθήνα έγινε πλέον ένας ισχυρός πόλος έλξης για ολόκληρο τον χρόνο. Τα ανωτέρω στοιχεία μας δικαίωσαν και συνέργησαν στην όντως πρωτοφανή ανάπτυξη που χαρακτήρισε την βραβευμένη επένδυση μας, με την θερμή ανταπόκριση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, κατά πολλές εκατοντάδες κάθε μέρα. Δικαιωθείσα πεποίθηση μας είναι ότι ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να προσδοκά την άμεση κερδοφορία αλλά εκείνη που θα έρθει μετά από πολλή δουλειά και προσπάθεια. Πρέπει πρώτα να επενδύσεις δημιουργώντας ένα εξαιρετικό προϊόν και μετά να δικαιωθείς.

Δεδομένου ότι απευθύνεστε σε ένα πολυεθνικό κοινό ενδιαφέροντος ποιες ήταν οι επιλογές σας σε επίπεδο αναβάθμισης και εκπαίδευσης του προσωπικού, στην ποιότητα των υπηρεσιών και στην αξιοπιστία της εταιρείας στις συνεργασίες σας με Διεθνή πλέον ορίζοντα και απήχηση;

Σε κάθε επιχείρηση και μάλιστα εκείνη, παροχής ειδικευμένων και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών οι άνθρωποι αποτελούν περιουσιακό στοιχείο πρώτης αξίας. Στην δική μας επιχείρηση όλο το προσωπικό είναι συνεργάτες και φίλοι, από τον πλοίαρχο και τις ξεναγούς έως τα εστιατόρια και τα bar. Δεν γίνεται να ευοδωθεί καμία προσπάθεια χωρίς ανθρώπινο δυναμικό άρτια εκπαιδευμένο προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και να υλοποιηθεί το οποιοδήποτε όραμα έχει κάθε επιχειρηματίας. Η εκπαίδευση λοιπόν των συνεργατών μας είναι συνεχής με μοναδικό γνώμονα να έχει γίνει κατανοητό από την αρχή πόσο σπουδαίο ζήτημα είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πελάτες μας σε καθημερινή βάση.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το πολυεθνικό κοινό και την επαφή του με την Ελλάδα και ειδικότερα με το προνομιακό ιστορικό πολιτιστικό χώρο του Σαρωνικού;

Ενθουσιαστικές τόσο από την φύση και τα μνημεία της Ελλάδας όσο και από την όλη εμπειρία της περιήγησης τους στον Αργοσαρωνικό. Δεν είναι δυνατόν, άλλωστε, όταν υπάρχει οργάνωση και στρατηγική στην παρουσίαση της πανέμορφης χώρας μας που έχει τόσα να επιδείξει στον επισκέπτη της, να μην υπάρχει θαυμασμός και ικανοποίηση από τη μεριά τους.Tο εισπράττουμε κάθε ημέρα και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Λειτουργούμε καθημερινά ως πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού και της εικόνας της πατρίδας μας σε ένα μεγάλο πολυεθνικό και πολυφυλετικό κοινό.

Γενικότερα, πως βλέπετε και έχετε μελετήσει τα προβλήματα ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα κατά τα επόμενα χρόνια;

Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού στην χώρα μας αλλά υπάρχουν και πολλά εμπόδια στην υλοποίηση ενός τέτοιου μεγαλόπνοου και φιλόδοξου σχεδιασμού. Από την ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και σύγχρονες υποδομές. Είναι απαραίτητη η οραματική κρατική αρωγή σε αυτή την συνολική προσπάθεια, στην οποία έχει προηγηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, με συγκεκριμένες προτάσεις για συγκεκριμένα προβλήματα ανάπτυξης.

Η καταγραφή των προβλημάτων

Δημιουργία σημείων ελλιμενισμού των πλοίων που επιχειρούν μονοήμερες κρουαζιέρες με άριστες υποδομές για την άρτια προσέλευση των τουριστών προς και από τα ξενοδοχεία τους

Απλοποίηση των διαδικασιών κατά την εκτέλεση αυτών των κρουαζιέρων

Αγκυλώσεις σχετικά με την επάνδρωση του ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία που επιχειρούν

Ανάγκη βελτίωσης σε πολύ μεγάλο βαθμό της εκπαίδευσης που παρέχουν τα διάφορα ιδρύματα σε εκείνους που θέλουν επαγγελματικά να ασχοληθούν με το αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών στους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, στο παρελθόν είχαμε φθάσει πολύ κοντά στο να δικαιολογούμε απολύτως τη λέξη και ότι περικλείετε σε αυτήν “φιλοξενία” τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει και δεν είναι ποια στην κουλτούρα μας όπως ήταν παλαιότερα, ενώ άλλες χώρες έχουν πάρει τα σκήπτρα σε αυτόν τον τομέα

Θα πρέπει να επιδοτούνται και να χρηματοδοτούνται οι προσπάθειες επιχειρηματιών που αποφασίζουν να ασχοληθούν στον τομέα της θαλάσσιας κρουαζιέρας, ώστε να ενθαρρύνονται οι σχετικές επενδύσεις σε αυτόν τον τόσο σημαντικό για την χώρα μας χώρο
Θα πρέπει οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς όπως Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμεναρχεία, ΟΛΠ και λοιποί οργανισμοί να είναι αρωγοί στις προσπάθειες για την ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος εκείνων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της θαλάσσιας κρουαζιέρας στην πατρίδα μας

Προοπτικές

Οι προοπτικές για αυτόν τον τομέα της πατρίδος μας είναι αστείρευτες, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 4000 νησιά και μοναδικούς σε ομορφιά, και ιστορία προορισμούς με ασύγκριτη φιλοξενία, περιποίηση και δυνατές ανθρώπινες σχέσεις.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, στον καλπασμό της εταιρείας «EvermoreCruises» σε άλλους τομείς και δράσεις υπηρεσιών και επιχειρήσεων;

Το μεγάλο όραμα της εταιρείας μας είναι η ναυπήγηση νέων πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία και η επέκταση μας σε νέους προορισμούς στην χώρα μας στον τομέα της μονοήμερης κρουαζιέρας και εκείνου της πολυήμερης και η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών μας .

Ποιούς δρόμους, θαλάσσιους και άλλους, συνδυαστικά, πρέπει με τόλμη και σοβαρό σχεδιασμό να ακολουθήσει η νέα πολιτική της Πολιτείας γενικότερα στον τομέα του Τουρισμού;

Όπως παραπάνω αναλύσαμε ο ρόλος της Πολιτείας είναι πολύ σημαντικός στηρίζοντας τις όποιες προσπάθειες γίνονται στον τομέα του τουρισμού όταν βέβαια οι προσπάθειες αυτές είναι σοβαρές με μακροπρόθεσμη λογική και όχι ευκαιριακές, όπως η μοναδικότητα της Αθήνας, εκτός των άλλων σημαντικών προορισμών στην χώρα μας, που παρέχει στους επισκέπτες της πολλαπλές δυνατότητες εκτός των σημαντικότατων άλλων και στο θαλάσσιο τομέα της, τον Αργοσαρωνικό και τα υπέροχα σε ομορφιά και αρχαιολογική αξία νησιά του.


σχετικα αρθρα