ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Μεγάλου: Ακτιβιστές και τραμπούκοι αυτοί που διακόπτουν τους πλειστηριασμούς

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2017, 22:17 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2017, 22:24
Χρ. Μεγάλου: Ακτιβιστές και τραμπούκοι αυτοί  που διακόπτουν τους πλειστηριασμούς
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Μεγάλου σε συνέντευξη στου στο BBC και την οικονομική εκπομπή Business Daily, αναφέρθηκε στις σκηνές που διαδραματίζονται στα Ειρηνοδικεία της χώρας περιγράφοντας ότι αυτό συμβαίνει άλλες φορές από τη δράση ακτιβιστών και άλλες φορές με δράστες κάποια «πληρωμένα κακοποιά στοιχεία» και «τραμπούκους».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το μείζον θέμα των πλειστηριασμών και ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ο οποίος τόνισε την βούληση των τραπεζών να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των πραγματικά πρώτων κατοικιών που βγαίνουν στο «σφυρί».

Ο κ. Μεγάλου σε συνέντευξη στου στο BBC και την οικονομική εκπομπή Business Daily, αναφέρθηκε στις σκηνές που διαδραματίζονται στα Ειρηνοδικεία της χώρας περιγράφοντας ότι αυτό συμβαίνει άλλες φορές από τη δράση ακτιβιστών και άλλες φορές με δράστες κάποια «πληρωμένα κακοποιά στοιχεία» και «τραμπούκους».

«Οφείλουμε στον εαυτό μας και στη χώρα να αποκαταστήσουμε την πιστωτική κουλτούρα και να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν πληρώνουν θα υποχρεωθούν να το κάνουν» πρόσθεσε

Όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, «η αποκατάσταση της πιστωτικής κουλτούρας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ώστε να διασφαλιστεί πως η οικονομία λειτουργεί σωστά και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με τις δράσεις μας».

Αναφερόμενος στη διαδικασία των πλειστηριασμών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι «τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται και με περισσότερη αισιοδοξία επιστρέφουμε στις αγορές, είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να επικεντρωθούμε στην αποκατάσταση αυτού του σημαντικού μέρους για τη λειτουργία μιας κανονικής οικονομίας».

Ο κ. Μεγάλου, σημείωσε ότι πολλοί από τους φυσικούς πλειστηριασμούς διαταράχθηκαν από ακτιβιστές, αλλά υπήρχαν περιπτώσεις που οι πλειστηριασμοί διεκόπησαν εξαιτίας πληρωμένων κακοποιών στοιχείων και τραμπούκων που δεν επέτρεψαν να διεξαχθούν οι πλειστηριασμοί με νόμιμο τρόπο.

Αναφέρθηκε δε και στους ηλεκτρονικούς εξηγόντας ότι «Ένα από τα πράγματα που επιτυγχάνει είναι ότι δεν απαιτείται φυσική παρουσία και επομένως δεν θα είναι εύκολο να διαταραχθεί η διαδικασία. Έχουμε συμφωνήσει με τις άλλες τράπεζες να περιορίσουμε τον αριθμό των πραγματικά, πρώτων κατοικιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα ακίνητα που θα περιλαμβάνονται στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, αλλά αφορούν δάνεια εταιρειών ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Θα είμαστε αρκετά ευαίσθητοι σε αυτήν την κατάσταση, αλλά για να αποφύγουμε τον ηθικό κίνδυνο και για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την πιστωτική κουλτούρα στη χώρα, πρέπει να αναλάβουμε δράση», τόνισε ο διευθύνον σύμβουλος.

«Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία είναι ότι η κουλτούρα πληρωμών έχει χάσει την σημασία της. Οι τράπεζες ήταν πολύ πιο επιεικείς στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων στο μέσον της κρίσης, αλλά τώρα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και την ύφεση. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στη χώρα να αποκαταστήσουμε την πιστωτική κουλτούρα και να διασφαλίσουμε ότι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν πληρώνουν, είτε μη αποκαλύπτοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε αποφεύγοντας να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να γίνει μια διευθέτηση, θα υποχρεωθούν να το κάνουν», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.