current views are: 8

28 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:57

Έρχεται «καταιγίδα» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών – Πώς να θωρακίσετε τα επιδόματα

5.000 ειδοποιητήρια την ημέρα για κατασχέσεις 

Δημοσίευση 08:57’

5.000 ειδοποιητήρια την ημέρα για κατασχέσεις 

Μόνο η ρητή διατύπωση σε διάταξη νόμου ότι τα επιδόματα που καταβάλλονται σε δικαιούχους είναι ακατάσχετα (δηλαδή δεν μπορεί η Εφορία να τα κατάσχει για τυχόν ληξιπρόθεσμα χρέη τους) διασφαλίζει πλήρως τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων από το χέρι της Εφορίας.

Αλλιώς, ο μόνος τρόπος διαφύλαξης ή εκταμίευσης των χορηγούμενων επιδομάτων είναι να κατατίθενται σε λογαριασμό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος, με την προϋπόθεση να μην ξεπερνάται το όριο των 1.250 ευρώ μηνιαίως, καθώς αυτό είναι το ποσό που διασφαλίζεται.

Εάν υπάρχει υπέρβαση του ποσού στον λογαριασμό και τα επιδόματα δεν ορίζονται με ρητή διατύπωση νόμου ως ακατάσχετα τότε, τον λόγο έχει η Εφορία και τα ποσά που κατάσχονται καταλήγουν στα ταμεία της. 

Ηδη τις εργάσιμες ημέρες η Εφορία αποστέλλει ηλεκτρονικά σε όλες τις Τράπεζες τουλάχιστον 5.000 αιτήματα για κατάσχεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποσταλεί ένα εκατομμύριο αιτήματα για κατασχέσεις ποσών οφειλετών της και εντός του 2018 θα σταλούν εκατοντάδες χιλιάδες άλλα προς τους 1,7 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλετών της.

Τα αιτήματα ικανοποιούνται το αργότερο σε 15 ημέρες από τις Τράπεζες, αλλά τελικώς η Εφορία καταφέρνει να κατάσχει ποσά μόνο από 1.000 λογαριασμούς γιατί οι υπόλοιποι λογαριασμοί έχουν μηδενικό υπόλοιπο ή έχουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ σε δηλωμένο όμως ακατάσχετο λογαριασμό.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ακατάσχετα, ανεξαρτήτως αν πιστωθούν σε ακατάσχετο ή μη τραπεζικό λογαριασμό, θεωρούνται τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, οι έκτακτες κοινωνικές παροχές από τον Κρατικό Προυπολογισμό που ρητά δηλώνονται ως ακατάσχετες όπως το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε φέτος σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, το επίδομα σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές όπως στη Μάνδρα, το επίδομα στους νησιώτες των 17 νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου στα οποία καταργούνται από 1/1/2018 οι μειωμένοι συντελεστές στον ΦΠΑ, οι χιλιάδες κερδισμένοι της φορο-λοταρίας, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ στους μακροχρόνια ανέργους, το Κοινωνικό εΙσόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης η διατροφή ανήλικου τέκνου και βοηθήματα που χορηγούνται εκτάκτως από δήμους σε οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Στην περίπτωση που έχει γίνει δέσμευση των παραπάνω επιδομάτων από την Τράπεζα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση στην Τράπεζα ζητώντας την αποδέσμευσή τους.

Ωστόσο, τα οικογενειακά επιδόματα στήριξης τέκνων, τα τριτεκνικά και τα πολυτεκνικά δεν θεωρούνται ακατάσχετα και ο μόνος τρόπος να μην τα χάσει ο δικαιούχος είναι να αποτελούν μέρος του ακατάσχετου λογαριασμού των 1.250 ευρώ ανά μήνα.

Επίσης, από τη «δαγκάνα» της Εφορίας για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες δεν γλιτώνουν ούτε τα δώρα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των διακοπών (13ος και 14ος μισθός), εφόσον βέβαια αποτελέσουν υπερβάλλον ποσό όταν προσμετρηθούν με άλλα τυχόν χρηματικά ποσά που υπάρχουν στον ακατάσχετο λογαριασμό των 1.250 ευρώ.


σχετικα αρθρα