current views are: 10

3 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:43

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία – Πότε μειώνονται και πότε αυξάνονται

Συνάντηση της Ε. Αχτιόγλου με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Δημοσίευση 13:43’
αρθρο-newpost

Συνάντηση της Ε. Αχτιόγλου με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ ενημέρωσαν τους προέδρου της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ για τις προωθούμενες αλλαγές. Στο επίκεντρό τους βρίσκεται η σύνδεση του ύψους του προστίμου με την πρόσληψη του εργαζόμενου που ήταν αδήλωτος και η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ αυτού. Ο συνδυασμός των ρυθμίσεων εξυπηρετεί μια νέα λογική που έχει στον πυρήνα της την απόδοση δικαιοσύνης υπέρ του εργαζόμενου, σημείωσαν. 

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αχτσιόγλου είχε πει πως η επιχείρηση που βρέθηκε με αδήλωτο εργαζόμενο, προχωρήσει σε πρόσληψη του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο θα μειώνεται έως και 50%. «Πέρα από το πρόστιμο, όμως, η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου» είπε η υπουργός Εργασίας.

Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνουν ακόμα πιο αυστηρές στο οικονομικό σκέλος, ενώ ήδη με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή το Σεπτέμβριο, σε αυτές προστέθηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.


σχετικα αρθρα