ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επανέρχεται από την «πίσω πόρτα» η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 11 Ιανουαρίου 2018, 11:48 / Ανανεώθηκε 11 Ιανουαρίου 2018, 21:47
Επανέρχεται από την «πίσω πόρτα» η οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς θα γλιτώσετε τα πρόστιμα της Εφορίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ευκαιρία στους φορολογούμενους να αποφύγουν τα χειρότερα που συνήθως φέρνει ο έλεγχος τους από κλιμάκιο εφοριακών δίνει η Κυβέρνηση με διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο, εφόσον σπεύσουν πριν ή κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα παρελθόντων ετών.

Με τον τρόπο αυτό και από την «πίσω πόρτα» επανέρχεται ουσιαστικά η οικοιοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων πατρελθόντων ετών, καθώς η προηγούμενη ρύθμιση έληξε στα τέλη του περασμένου χρόνου, αποφέροντας όμως στα δημόσια ταμεία εφάπαξ ή μέσω τμηματικών καταβολών τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και με βεβαιώσεις κύριων και πρόσθετων φόρων που άγγιξαν τα 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές, τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις για αποκρυβέντα εισοδήματα παλαιότερων ετών και για κάθε είδος φορολογίας (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ), καταβάλλοντας με έκπτωση 40% τον βεβαιωθέντα κύριο φόρο αλλά και πρόσθετο φόρο που επιβάλλεται σε ποσοστό 6%-30% του κύριου φόρου, αντί να πληρώσουν τα ιδιαίτερα βαριά αυτοτελή πρόστιμα που συνήθως βεβαιώνονται μετά από έλεγχο της εφορίας.

Εάν ο φορολογούμενος προχωρήσει σε εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση εισοδήματος ή ΦΠΑ μέχρι την κοινοποίηση της εντολής φορολογικού ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 100-500 ευρώ ανάλογα με τα βιβλία που τηρεί, ενώ στον φόρο που βεβαιώνεται επιβάλλεται τόκος 8,75% το χρόνο.

Εάν η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της παροχής πληροφοριών του επιβάλλεται πρόστιμο 10%-50% επί του κύριου φόρου που θα βεβαιωθεί. Ωστόσο, εάν καταβάλλει τον φόρο που θα του βεβαιωθεί εντός 30 ημερών θα έχει έκπτωση 40%.