ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φέσι» 5 δισ. του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2018, 13:25 / Ανανεώθηκε 15 Ιανουαρίου 2018, 07:32
«Φέσι» 5 δισ. του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα
Facebook Twitter Whatsapp

Τον Αύγουστo πρέπει να έχουν μηδενιστεί οι οφειλές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε φάση εκκαθάρισης και μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον ιδιωτικό τομέα, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να προχωρήσει το Δημόσιο έως το Αύγουστο που λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Πρόκειται για μια από τις βασικότερες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών προκειμένου αυτοί να εκταμιεύσουν τους επόμενους μήνες οφειλόμενες δόσεις προς την Ελλάδα. Το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να εξοφληθούν χρέη ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς προμηθευτές του δημοσίου (ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) 

Παράλληλα, θα πρέπει να αρχίσει και η χορήγηση και εξόφληση μέρους των εκκρεμών συντάξεων, που φτάνουν σήμερα τις 100.000. Το 1,2 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου συνίσταται από την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο, συν 400 εκατ. ευρώ που υποχρεούται να προσθέσει η χώρα μας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Εφόσον γίνει η χορήγηση του 1,2 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί  με τους δανειστές, στη συνέχεια η Ελλάδα θα μπορέσει σε συνδυασμό με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος, να λάβει τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Ένα μέρος όμως από τη δόση αυτή και συγκεκριμένα 1,5 δισ. ευρώ, μαζί με άλλα 700 εκατ. ευρώ ελληνικής συμμετοχής, δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ, θα πρέπει να κατευθυνθούν και πάλι προς την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο θα απομένουν προς αποπληρωμή υπερήμερων χρεών άλλα 1,6 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ σήμερα. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν κατά ένα μέρος από εναπομένουσα δόση του προγράμματος και κατά άλλο μέρος από τα δημόσια ταμεία.

Στόχος των παραπάνω είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου το Δημόσιο να μην χρωστά σε κανέναν και παράλληλα να μην εκκρεμεί η καταβολή καμίας εγκεκριμένης σύνταξης σε υποψήφιους συνταξιούχους. Παράλληλα μέσω αυτής της υποχρεωτικής διαδικασίας τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες θα πέσουν και στην αγορά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.