current views are: 7

12 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση14:38

«Αλαλούμ» με το ύψος της νέας δόσης: Τι ήθελε η Αθήνα, τι έδιναν οι Βρυξέλλες και πως… τα βρήκαν

Ζυμώσεις ανάμεσα στους οικονομικούς επιτελείς Ελλάδας – Ευρωζώνης

Δημοσίευση 14:38’

Ζυμώσεις ανάμεσα στους οικονομικούς επιτελείς Ελλάδας – Ευρωζώνης

Ένα σχετικό αλαλούμ έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με το ύψος της δόσης που θα λάβει η Ελλάδα μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς ενώ χθες το Υπουργείο Οικονομικών διέψευδε δημοσιεύματα που μιλούσαν για 7 δισ. και έκανε λόγο για δόση 4,5 δισ ευρώ, σήμερα μετά από τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης των εταίρων να δώσουν έξι δισ., αναδιπλώθηκε και μιλά για 6,7 δισ. ποσό δόσης. 

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, από αυτό το ποσό, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, το 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας.

Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, λίγο πριν την έναρξη του EWG, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι το ύψος της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα κινηθεί στα 4,5 δισ. ευρώ, με την εκταμίευσή της να ολοκληρώνεται μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ανέβαζαν το ποσό της εκταμίευσης σε 7,5 – 8 ευρώ. 

Όπως μάλιστα επισημάνθηκε «είναι γνωστό ότι το ύψος της δόσης εξαρτάται  από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ».

Αναφέρει, δε, πως αυτό το ποσό, συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ, θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Σήμερα, όμως, καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωζώνης, η επόμενη δόση δανείων για την Ελλάδα θα ανέλθει γύρω στα έξι δισ. , κάτι το οποίο στην ουσία επιβεβαίωσαν πηγές από το Υπουργείο, διαψεύδοντας την δική τους χθεσινή ανακοίνωση που μιλούσε για 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως υποστήριξε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η απόφαση για την εκταμίευση της εν λόγω δόσης αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Ειδικότερα, στο χθεσινό EuroWorking Group οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι για την εφαρμογή μέχρι στιγμής των 55 από τα 110 προαπαιτουμένα. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ακόμη 30 προαπαιτούμενα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μετά την υιοθέτηση από τη Βουλή ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ενώ τα μη νομοθετικά μέτρα θα πρέπει να συμφωνηθούν και αυτά μέσα στην εβδομάδα. 

Εφόσον, γίνουν όλα αυτά, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η σύνταξη της έκθεσης των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, προκειμένου να συνεδριάσει και πάλι το EuroWorking Group και να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να ληφθεί επί της αρχής από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ αμέσως μετά θα συγκληθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να λάβει την επίσημη απόφαση. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη δόση θα κυμαίνεται μεταξύ «έξι και επτά δισ.».


σχετικα αρθρα