current views are: 10

13 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση19:26

Στο «σφυρί» βγάζουν οι τράπεζες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες για ανεξόφλητα δάνεια

Στα 3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δημοσίευση 19:26’

Στα 3 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μπορεί ο τουρισμός να γνωρίζει τεράστια άνθηση στη χώρα μας, ωστόσο δεκάδες ξενοδοχεία και μεγάλες μονάδες ανά την Επικράτεια βρίσκονται με το ένα πόδι στο “κόκκινο” λόγω χρόνιων καθυστερήσεων στην εξόφληση των δανείων τους σε Τράπεζες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό τους ερχόμενους μήνες η να πωληθούν τα δάνεια τους σε ξένα Funds.

Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων από τα 8 δις ευρώ δανειακές υποχρεώσεις που έχει ο κλάδος του τουρισμού τα 3 δις ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα, με ένα λόγο έχουν υποπέσει σε παύση πληρωμών επί πολλά χρόνια.

Όπως είχε ανακοινωθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πρόσφατο παρελθόν το 54% των δανείων στον τουρισμό ήταν ανεξόφλητα και μόλις πέρυσι, μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν ορισμένες τράπεζες να ρυθμίσουν “κόκκινα” τουριστικά δάνεια αξίας 700 εκ. ευρώ.

Το χαρακτηριστικότερο ωστόσο όλων είναι το γεγονός ότι μόνο 5 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων που εδρεύουν σε Δωδεκάνησα και Κρήτη έφτασαν σήμερα να κατέχουν το 1/3 των κόκκινων δανείων δηλαδή 1 δις ευρώ.

Σε αυτές τις μονάδες έχουν στρέψει την προσοχή τους οι Τράπεζες επιδιώκοντας να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καλώντας τους ιδιοκτήτες τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να περάσουν σε χέρια ξένων επενδυτών, είτε μέσω πλειστηριασμών είτε μέσω πώλησης των δανείων τους σε ξένες εταιρείες διαχείρισης δανείων (Funds).


σχετικα αρθρα