current views are: 4

16 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση10:47

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters: Ετοιμάζουμε τρεις εκδόσεις ομολόγων

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 19 δισ. ευρώ, που να καλύψει τις πληρωμές του χρέους.

Δημοσίευση 10:47’

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 19 δισ. ευρώ, που να καλύψει τις πληρωμές του χρέους.

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 19 δισ. ευρώ, που να καλύψει τις πληρωμές του χρέους προχωρώντας σε έκδοση τριών ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο αποκαλύπτει κυβερνητικός αξιωματούχος

Στόχος της δημιουργίας αυτού του «μαξιλαριού», όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος του οικονομικού υπουργείου, είναι να δημιουργήσει το αίσθημα βεβαιότητας προς τις αγορές ότι η Αθήνα θα μπορεί να καλύψει τις πληρωμές για 1,5 χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

«Αυτό θα λειτουργήσει ως ένα “μαξιλάρι”, θα δείξει ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους είναι ήδη καλυμμένες για μια σημαντική περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος» είπε ο αξιωματούχος στο Reuters. 

Η Ελλάδα, σημειώνει το Reuters, πρέπει να καταβάλει 28 δισ. ευρώ για το χρέος μέχρι το τέλος του 2019 και μπορεί να καλύψει μόνο το 1/3 από το ποσό αυτό με τις δύο εκδόσεις που προηγήθηκαν.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι θα πάρει 9 δισ. ευρώ από τους επίσημους δανειστές της τους επόμενους μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 9 δισ. ευρώ από τις αγορές με τις τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε μια έκδοση τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τον χρόνο αποπληρωμής αλλά πιθανότατα θα πρόκειται για ένα επταετές ομόλογο» είπε στο Reuters άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αν, δε, οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, πιθανότατα να υπάρξουν δύο νέες εκδόσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.


σχετικα αρθρα