ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεράστια «βουτιά» του Bitcoin – Στα 12.000 δολάρια η τιμή του

Δημοσίευση 16 Ιανουαρίου 2018, 15:28 / Ανανεώθηκε 16 Ιανουαρίου 2018, 15:28
Τεράστια «βουτιά» του Bitcoin – Στα 12.000 δολάρια η τιμή του
Facebook Twitter Whatsapp

Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσει την επενδυτική τρέλα για τα κρυπτονομίσματα.

Υποχώρησε σήμερα η τιμή του Βitcoin κάτω από τα 12.000 δολάρια, που είναι χαμηλό επίπεδο τεσσάρων εβδομάδων.

Η πτώση αυτή της τάξης του 14% έγινε λόγο της αύξησης των φόβων για τη λήψη μέτρων από τις ρυθμιστικές Αρχές μετά από δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Νότιας Κορέας ότι η απαγόρευση συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα εξακολουθεί να αποτελεί μία επιλογή. Ο νοτιοκορεατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Yonhap ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Κιμ Ντονγκ-γιεόν δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει πακέτο μέτρων για να αντιμετωπίσει την «παράλογη» επενδυτική τρέλα για τα κρυπτονομίσματα.

Μετά από αυτή την είδηση, το Βitcoin έπεσε κατά 13,6% στα 11.730 δολάρια στο χρηματιστήριο Bitstamp του Λουξεμβούργου. Μετά τη νέα πτώση, το bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από το υψηλό ρεκόρ των περίπου 20.000 δολαρίων που είχε φθάσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (PBOC) δήλωσε ότι οι Αρχές πρέπει να απαγορεύσουν τις κεντρικές συναλλαγές των ψηφιακών νομισμάτων καθώς και την παροχή σχετικών υπηρεσιών από άτομα και επιχειρήσεις.

Οι εθνικές και τοπικές Αρχές πρέπει να απαγορεύουν τη διεξαγωγή κεντρικών συναλλαγών εικονικών νομισμάτων, το μεγαλύτερο των οποίων είναι το bitcoin, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της PBOC Παν Γκονγκσένγκ . Πρέπει, επίσης, να απαγορεύουν σε άτομα ή ιδρύματα  (όπως αυτά που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού «πορτοφολιού») να προσφέρουν δραστηριότητες για την αγορά αυτή, εγγυήσεις ή υπηρεσίες διακανονισμών για κεντρικές συναλλαγές των νομισμάτων.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές Αρχές απαγόρευσαν πέρυσι τις αρχικές προσφορές νομισμάτων, έκλεισαν τοπικά χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων και περιόρισαν τη δημιουργία bitcoin, αλλά η δραστηριότητα σε κρυπτονομίσματα συνεχίσθηκε μέσα από εναλλακτικούς διαύλους στην Κίνα, παρά τα μέτρα καταστολής. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ