current views are: 7

17 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:52

FT: Η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα είναι τόσο ανέφελη όσο πιστεύει η κυβέρνηση

Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επικρατεί προβληματισμός σχετικά με δύο δικαστικές υποθέσεις

Δημοσίευση 13:52’

Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επικρατεί προβληματισμός σχετικά με δύο δικαστικές υποθέσεις

Για προβληματισμό στις Βρυξέλλες αναφορικά με το πόσο απρόσκοπτη θα είναι η έξοδος από το μνημόνιο, η οποία μπήκε στην τελική της ευθεία έπειτα και από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμά της.

Το άρθρο αναφέρει πως, τα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες συνιστούν πράγματι ένα… Grexit, με μια διαφορά: Το 2018 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει τέλος στην οικονομική κηδεμονία των οκτώ τελευταίων ετών, κλείνοντας ένα κεφάλαιο μιας περιόδου έκτακτης ανάγκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε μια τελευταία πράξη αντίστασης, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα έξω από την ελληνική Βουλή για να εκφράσουν την οργή τους κατά των νέων νόμων που καθιστούν πιο δύσκολη την κήρυξη απεργίας για τα σωματεία, αναφέρουν οι Financial Times. «Ο νόμος είναι αντιδημοκρατικός, μια μορφή σύγχρονης σκλαβιάς», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν οι FT, οι διαμαρτυρίες είναι μια μικρή παραφωνία στην κατά τα άλλα απρόσκοπτη πορεία προς την οικονομική ανεξαρτησία. Η κυβέρνηση χτίζει ταμειακά διαθέσιμα για να προετοιμαστεί για την περίοδο μετά το μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει σε σημείο να… νουθετεί τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας για το πώς θα αναζωογονήσουν την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, στις Βρυξέλλες υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι τόσο απρόσκοπτη, όσο πιστεύει ο κ. Τσίπρας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι FT αναφέρουν πως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς επικρατεί προβληματισμός σχετικά με δύο δικαστικές υποθέσεις. Η μία αφορά στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και η άλλη στη δίκη τριών πρώην εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Και οι δύο υποθέσεις αφορούν σε φερόμενα εγκλήματα που διέπραξαν οι τεχνοκράτες κατά του ελληνικού κράτους.

Παράλληλα με την ανησυχία της ΕΕ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ή τη θεσμική της ετοιμότητα, υπάρχουν ορισμένα δυνητικά δύσκολα βήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε η χώρα να προχωρήσει στη μεταμνημονιακή εποχή, συνεχίζει το δημοσίευμα. Πριν την έξοδο, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν δύσκολες και ευαίσθητες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους. Η απουσία κυβέρνησης στη Γερμανία ίσως μεταθέσει τις διαβουλεύσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν την άνοιξη.

Και χωρίς τις λεπτομέρειες για το πώς θα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ, ίσως ενορχηστρώσει την ήσυχη έξοδό του από την Ελλάδα και την Ευρώπη, σηματοδοτώντας το τέλος ακόμη μια εποχής προγραμμάτων διάσωσης, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times


σχετικα αρθρα