ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο μισό περιόρισαν οι τράπεζες το προσωπικό τους την τελευταία 10ετία

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2018, 17:14 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2018, 20:35
Στο μισό περιόρισαν οι τράπεζες το προσωπικό τους την τελευταία 10ετία
Facebook Twitter Whatsapp

Φέτος καταργούνται άλλες 3.500 θέσεις εργασίας

Σαρωτικές επιπτώσεις στο δίκτυο υποκαταστημάτων τους ανά την Επικράτεια ,στο υπαλληλικό προσωπικό τους και στο λειτουργικό τους κόστος υπέστησαν οι Ελληνικές Τράπεζες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει εδώ και 8 χρόνια τη χώρας μας μειώνοντας κατά 25% το ΑΕΠ της.

Την ίδια ώρα τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να ανταπεξέλθουν φέτος και του χρόνου σε ένα άθλο.

Να περιορίσουν κατά 36 δις ευρώ τα τραπεζικά τους ανοίγματα( κατά βάση τα "κόκκινα" δάνεια) από 100 δις ευρώ σήμερα σε 64 δις ευρώ στα τέλη του 2019.

Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή έκρουσε πριν από λίγες ημέρες το καμπανάκι του κινδύνου, μέσω της εξαμηνιαίας επισκόπησης του χρηματοποικονομικού Συστήματος ζητώντας από τις Τράπεζες ,εκτός του δραστικού περιορισμού της έκθεσης τους στα κόκκινα δάνεια, να προχωρήσουν άμεσα και σε μεγάλες περικοπές του λειτουργικού τους κόστους.

Στο ίδιο μήκος κύματος ,της μείωσης του λειτουργικού κόστους, κινείται επίσης ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και οι μέτοχοι των Τραπεζών που πιέζουν ώστε να αυξηθεί η κερδοφορία τους, επικαλούμενοι ,εκτός της υπάρξης μεγάλου αριθμού κόκκινων δανείων ,και τη δραστική πιστωτική συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι Τράπεζες λόγω της μείωσης κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, της μείωσης των χορηγήσεων και της αυτοματοποίησης πολλών τραπεζικών εργασιών που διενεργούνται σήμερα εκτός των γκισε των Τραπεζών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι πληρωμές πλέον των φόρων και υποχρεώσεων από τουλάχιστον 3 εκατομμύρια νοικοκυριά γίνονται πλέον μέσω του κινητού η της οθόνης του υπολογιστή (e-banking) ,η ακόμη και μέσω του ΑΤΜ .Οι μόνοι που απέμειναν να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα γκισέ των τραπεζών είναι κατά κανόνα οι ηλικιωμένοι καθώς δεν έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο περιορισμός των τραπεζικών εργασιών ,θα πρέπει σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, να οδηγήσει τις εναπομείνασες 5 ελληνικές τράπεζες στην ανάγκη για αναδιοργάνωσης, περιορισμό του λειτουργικού κόστους και επαναπροσανατολισμό σε νέες τραπεζικές εργασίες.

Εξ αιτίας των παραπάνω στόχος των Τραπεζών είναι να συνεχιστεί και φέτος η μείωση του προσωπικού τους, αυτή τη φορά κατά 3.500 τουλάχιστον τραπεζουπαλλήλους, ώστε ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων στις Τράπεζες να πέσει κάτω από τις 37.000 και ο αριθμός των υποκαταστημάτων να περιοριστεί στα 1200-1300.Αυτό θα γίνει , όχι μέσω πλουσιοπάροχων εθελουσίων αποχωρήσεων, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια,αλλά μέσω της καταβολής απλώς της νόμιμης αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας προσθέτοντας απλώς ως δέλεαρ οι προς απόλυση τραπεζουπάλληλοι να μπορούν να απασχοληθούν για δύο χρόνια ως εξωτερικοί συνεργάτες της Τράπεζας.

Η δραστική μείωση του προσωπικού στις Τράπεζες και ο περιορισμός του δικτύου τους την τελευταία δεκαετία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία.

Το 2008 οι τραπεζουπάλληλοι ήταν 68.000,οι ελληνικές και ξένες τράπεζες 40 και τα λειτουργούντα υποκαταστήματα 4.130.Σήμερα ο αριθμός των τραπεζουπαλλήλων έχει περιοριστεί στους 37.000,οι ελληνικές τράπεζες είναι μόλις 5 και τα υποκαταστήματα περίπου 2.000.