ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα από Eurogroup: Κλείστε άμεσα τις εκκρεμότητες

του Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2018, 20:57 / Ανανεώθηκε 23 Ιανουαρίου 2018, 14:15
Μήνυμα από Eurogroup: Κλείστε άμεσα τις εκκρεμότητες
Photo: sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Ανοιχτό και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων έστειλε το Eurogroup στην Ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2018, όπου και τέθηκε επί τάπητος η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συνάντηση, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα και έπειτα θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης από τον ESM, εντός του Φεβρουαρίου.

«Το Eurogroup δίνει εντολή στο EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης και της δέσμευσης ότι θα υπάρχει μια συνεχής και αδιάκοπη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς επίσης και την υλοποίηση των κυβερνητικών δράσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. (…) Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των ενεργειών που είχαν συμφωνηθεί και καλεί τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα», αναφέρεται στη δήλωση.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρουν πως μετά την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ο ESM θα εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο και θα εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δύο υποδόσεις: Η μία ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο για χρηματοδοτικές ανάγκες και στήριξη του «μαξιλαριού» ασφαλείας και η δεύτερη για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης «ενδεχομένως να εγκριθεί στο EuroWorking Group την άνοιξη, έπειτα από θετική αναφορά των Ευρωπαϊκών Θεσμών, για την πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών και την επιβεβαίωση των Θεσμών ότι συνεχίστηκε η αδιάκοπη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών». Δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με τον χρόνο εκταμίευσης της δεύτερης υποδόσης, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και η εκταμίευσή της εξαρτάται τόσο από την πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όσο και από την πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων.

Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για την έξοδο από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, ξεκίνησε η τεχνική εργασία για τον μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη ως «μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν εάν κριθεί απαραίτητο, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017». 

Οι δηλώσεις μετά το Eurogroup 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο καλωσόρισε την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα, αλλά προειδοποίησε πως είναι κρίσιμο η Ελλάδα «να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πρόγραμμα». Επίσης, επιβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος και ζήτησε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες για τις μεταρρυθμίσεις καθώς επίσης και για την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως έχουν «υλοποιηθεί 95προαπατιούμενα από τα 110 ».  Ταυτόχρονα ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποχή τόνισε πως το 2018 είναι έτος – ορόσημο και διαβεβαίωσε πως «δουλεύουμε για να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστικότερη σε επενδύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι βούληση όλων των μερών είναι να βγει από το πρόγραμμα η Ελλάδα «με θετικό πρόσημο».

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι οι αγορές εκτιμούν θετικά το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, εξειδίκευσε τον τρόπο που θα εκταμιευθούν οι υποδόσεις προς την Ελλάδα και τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων της γ’ αξιολόγησης. «Θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη δουλειά που έγινε», πρόσθεσε.

Ευ. Τσακαλώτος: Λίγα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεσήμανε πως «ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα (…) Όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο. Ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση, μένουν πολύ λίγα προαπαιτούμενα να γίνουν πριν την τελική εκταμίευση, τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως τα πράγματα έχουν αναστραφεί και αρχίζει η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας και πως θα βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα».

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως για την κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν του Eurogroup περιλαμβάνεται η δέσμευση να εξεταστεί ο γαλλικός μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την πορεία της ανάπτυξης. «Η τέταρτη αξιολόγηση δεν είναι έχει πολλά προαπαιτούμενα γιατί το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές», συνέχισε.