Στα 400,5 εκατ. ευρώ – ένα ποσό που συνιστά ρεκόρ- υπολογίζει το υπουργείο Υποδομών το κόστος τοποθέτησης ηλεκτρονικών διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Το ποσό δεσμεύτηκε με τη συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών μέσα στην άνοιξη. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως η συναίνεση των επτά παραχωρησιούχων (και κυρίως των τραπεζών που δανειοδότησαν τα έργα) δεν είναι δεδομένη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε χθες την απόφαση δέσμευσης 400,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων δορυφορικής τεχνολογίας. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος «εξασφαλίζει τη χρέωση του χρήστη αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση».

Η απόσταση, όμως, από τη θεωρία στην πράξη είναι αρκετή. Το Δημόσιο μπορεί να εφαρμόσει το νέο σύστημα στην Εγνατία Οδό και στις καθέτους της, στους επτά παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους όμως έχει εκχωρήσει σε ιδιώτες το δικαίωμα είσπραξης διοδίων. Οι εταιρίες τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να υποχρεωθούν από το Δημόσιο να «επιστρέψουν» στο κράτος το δικαίωμα αυτό μέχρι να λήξουν οι συμβάσεις παραχώρησης. Με άλλα λόγια, το Δημόσιο μπορεί να δαπανήσει 400,5 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί μόνο στην Εγνατία.

«Το Δημόσιο θέλει να δημιουργήσει ένα νέο ΤΕΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι εταιρείες δεν έχουν λόγο να εμπιστευτούν στο κράτος την είσπραξη των εσόδων από τα διόδια, να του επιτρέψουν την εξαίρεση διαφόρων κατηγοριών με τα συνήθη πολιτικά κριτήρια και γενικώς να επιστρέψουν στο παρελθόν», σχολιάζει στην «Κ» επικεφαλής εταιρείας παραχώρησης, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί.