current views are: 10

25 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση20:32

Σφίγγουν το ζωνάρι με μια… ντουζίνα εισπρακτικά μέτρα – Τα «καυτά» προαπαιτούμενα

Πρέπει να υλοποιηθούν πριν από το τέλος του τρίτου μνημονίου

Δημοσίευση 20:32’

Πρέπει να υλοποιηθούν πριν από το τέλος του τρίτου μνημονίου

Το αργότερο έως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί από το Eurogroup η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, έτσι ώστε από τα μέσα Αυγούστου να λήξει και τυπικά το τρίτο μνημόνιο που έχει σύναψει η χώρα μας με τους δανειστές.

Μέχρι τη λήξη του η χώρα μας θα λάβει επιπλέον 11,7 δισ. ευρώ και έτσι συνολικά θα έχει εισπράξει από τα 2015 ποσά της τάξης των 58,6 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερα από τα εγκεκριμμένα προς διάθεση 86 δισ. ευρώ.

Για να λήξουν ομαλά όλα τα παραπάνω και η χώρα μας να βγει μετά από 8 χρόνια κρίσης και μνημονίων για δανεισμό στις αγορές θα πρέπει να υλοποιήσει  άλλα 88 προαπαιτούμενα έως το τέλος Μαίου, εκ των οποίων περίπου 20 είναι διαρθρωτικά και εισπρακτικά μέτρα φορολογικού χαρακτήρα.

Τα συγκεκριμένα περιλαμβάνονται στα συνοδευτικά κείμενα του μνημονίου και μέσω της έκθεσης συμμόρφωσης που κατέθεσε πρόσφατα η Κομισιόν για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, επισημοποιούνται πλέον και με χρονοδιαγράμματα εφαρμογής εντός των προσεχών μηνών.

Από τα 20 προαπαιτούμενα φορολογικού χαρακτήρα ως ιδιαίτερα σημαντικά για την εξέλιξη και ολοκλήρωση των συζητήσεων της δ’ αξιολόγησης κρίνονται τα 12 από αυτά.

Ποια είναι τα 12 “καυτά” φορολογικά προαπαιτούμενα

 

  • Εάν έως τον ερχόμενο Μάιο, με βάση τα τότε δημοσιονομικά δεδομένα, κριθεί από το ΔΝΤ και τους ευρωπαικούς θεσμούς ότι δεν εξασφαλίζεται ο στόχος για πρωτογενές, φέτος, πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τότε η συμφωνηθείσα, από προηγούμενη αξιολόγηση του προγράμματος μείωση του αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τα 8.600-9.500 ευρώ σήμερα στα 5,600-6.500 ευρώ θα εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί από 1/1/2019 αντί 1/1/2020 και ως αποτέλεσμα θα έχει την φορολογική επιβάρυνση  μισθωτών, συνταξιούχων ή αγροτών με εισοδήματα 500 ευρώ το μήνα. Συνολικά η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για όσους θα έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο θα είναι από 40-650 ευρώ.
  • Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει συντελεστές και κλίμακες στον ΕΝΦΙΑ ώστε, μετά την εξίσωση από τα τέλη Μαρτίου των εμπορικών τιμών των ακινήτων με τις αντικειμενικές της Εφορίας, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα πρέπει να  παραμείνει ουδέτερο, δηλαδή η είσπραξη του φόρου ακινήτων να διατηρηθεί  στα επίπεδα των προηγούμενων ετών (2,65 δισ. ευρώ).
  • Να βελτιωθεί η συλλογή  των δημοσίων εσόδων  και η διαχείρηση των οφειλών μέσω προμήθειας και λειτουργίας λογισμικού το οποίο θα συνδράμει στην αυτοματοποίηση  της είσπραξης των οφειλών (χωρίς την παρέμβαση των προϊσταμένων των Εφοριών) συμπεριλαμβανομένης και της αυτοματοποίησης στις διαδικασίες κατασχέσεων οφειλετών του δημοσίου.
  • Να κατατεθεί μελέτη με βάση την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν τους φόρους τους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις.
  • Να δημιουργηθεί ενιαία υπηρεσία και κέντρο είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Από την 1 Μαΐου θα πρέπει να μπει σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στο δημόσιο.
  • Να επανεξεταστεί το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης, ώστε το φορολογικό σύστημα να καταστεί  δικαιότερο.
  • Οι οικονομικοί εισαγγελείς αναλαμβάνουν να διεκπαιρεώσουν μέρος των φορολογικών ελέγχων που διενεργούν σήμερα υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αρκεί αυτές να μην βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκτέλεσης.
  • Από 1ης Ιουλίου καταργούνται  οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ και στα 6 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) στα οποία δόθηκε εξάμηνη παράταση διατήρησης των σημερινών μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
  • Επανεξετάζεται το φορολογικό καθεστώς της ελληνικής ναυτιλίας με βάση συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

σχετικα αρθρα