Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης: Μνημόνια επί μνημονίων, περικοπές και μειώσεις μισθών, έφεραν ένα καθοδικό σπιράλ που συμπαρέσυρε κάθε πτυχή της της ελληνικής οικονομίας.

Πώς όμως αποτυπώνεται αυτή κρίση σε αριθμούς; Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα αρνητική λίστα: Αυτή με τις χώρες που βίωσαν τη μεγαλύτερη απώλεια πλούτου τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών New World Wealth σε συνεργασία με την Visual Capitalist η Ελλάδα παρουσίασε μείωση του πλούτου της κατά 37% από το 2007 έως το 2017. Την ίδια ώρα η Βενεζουέλα, κάποτε η πλουσιότερη χώρα της Νότιας Αμερικής, εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου της τάξεως του 48% για το ίδιο διάστημα.

Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από την έρευνα, βρίσκεται το Βιετνάμ που αύξησε τον πλούτο του τα τελευταία 10 χρόνια κατά 210%.

Εξίσου εντυπωσιακή και η επίδοση της οικονομίας της Κίνας που αύξησε τον πλούτο της κατά 198% αλλά και του Μαυρίκιου που επίσης διπλασίασε τον πλούτο του.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιτυχία του Βιετνάμ οφείλεται στις ξένες άμεσες επενδύσεις αλλά και στο χαμηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό.