current views are: 8

5 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση09:07

Πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές 1,4 εκατ. επαγγελματιών και αγροτών

Βήμα προς βήμα ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας

Δημοσίευση 09:07’

Βήμα προς βήμα ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας

Ένα «καυτό» δίμηνο (Φεβρουάριος – Μάρτιος) περιμένει περίπου 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Από τη μία τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου που θα αναρτηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων θα δουν τις εισφορές τους αυξημένες λόγω της αλλαγής στη βάση υπολογισμού και από την άλλη προς τα τέλη Μαρτίου θα ενημερωθούν για την πρώτη δόση της εκκαθάρισης των εισφορών του προηγούμενου έτους.

Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει βήμα προς βήμα τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία, που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους και πονοκεφαλιάζει τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ να ολοκληρωθεί.

Μετά το «σοκ» των αλλαγών του 2017, το νέο έτος φέρνει στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους αλλά και τους αγρότες νέες ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους και κατά συνέπεια στο ύψος που καλούνται να πληρώσουν. Η αλλαγή, βάσει του σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, θα φανεί στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και θα αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου 2018. Μάλιστα, για τον τρέχοντα χρόνο, στον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών θα ληφθεί αρχικά υπόψη το 85% του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του έτους 2016 και των καταβληθεισών εισφορών εντός του ιδίου έτους, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο αρχείο εισοδημάτων που αποστέλλεται από την ΑΑΔΕ.

Κατά την οριστικοποίηση και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2018 θα ληφθεί υπόψη το 85% του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος και των καταβλητέων εισφορών έτους 2017.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος και των καταβλητέων εισφορών του προηγούμενου έτους.

Η εκκαθάριση

Προς το τέλος Μαρτίου, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, αναμένεται να ενημερωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του Ταμείου, μη μισθωτοί, για το εάν θα λάβουν τελικά επιστροφή, ή θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές για το 2017. Στην πράξη, τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το δύσκολο εγχείρημα της εκκαθάρισης της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής του έτους 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015 και θα αναρτηθεί η πρώτη δόση της εκκαθάρισης, καθώς στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι έτσι θα ενσωματωθούν και οι τελευταίες μεταβολές των εισοδημάτων.

Η διαδικασία υπολογισμού που υλοποιείται έχει τα εξής στάδια:

α) Αθροίζονται οι εισφορές που έχουν πληρωθεί με βάση τα εισοδήματα του 2015 κατά το έτος 2017.

β) Υπολογίζονται οι εισφορές που αναλογούν στον ασφαλισμένο, με βάση τα εισοδήματα του έτους 2016.

γ) Εξετάζεται η διαφορά των δύο ποσών από την οποία θα προκύπτει υπόλοιπο ποσό προς καταβολή ή υπερβάλλουσα καταβολή – επιστροφή.

δ) Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κατανεμημένο σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

ε) Το υπερβάλλον ποσό, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες οφειλές, θα επιστραφεί στους δικαιούχους, εκτός αν επιθυμούν να το συμψηφίσουν στον λογαριασμό τους.

Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας, η όλη πολύπλοκη διαδικασία που εκτελείται για πρώτη φορά σε διοικητικό, επιτελικό και πληροφοριακό επίπεδο, θα απλοποιηθεί στο μέλλον, ώστε η εκκαθάριση να εκτελείται σε άμεσο χρόνο μετά την εκκαθάριση της φορολογίας.

«Επτά στους δέκα θα καταβάλλουν εισφορά 170 ευρώ μηνιαίως»

Από 0 έως 12 ευρώ θα είναι για την πλειονότητα των ασφαλισμένων η αύξηση των εισφορών, όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Και εκτιμά πως σχεδόν 7 στους 10 υπόχρεους θα καταβάλλουν εισφορά της τάξης των 170 ευρώ μηνιαίως. «Αυτή η εισφορά είναι κατά πολύ μικρότερη, σε ποσοστό 58%, από την εισφορά που πλήρωναν με το προηγούμενο σύστημα, πριν από τη δική μας μεταρρύθμιση» υποστηρίζει ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών καταβάλλει την κατώτατη εισφορά η οποία είναι μικρότερη κατά μέσον όρο 145 ευρώ σε σχέση με το 2016. Το 2018 η επιπλέον επιβάρυνση για κάποιους από αυτούς θα είναι από 0 έως 12 ευρώ. Ειδικά για τους αγρότες, υπολογίζει ότι το 84% θα καταβάλλει την κατώτατη εισφορά, η οποία θα είναι 95 αντί από 87 ευρώ που ήταν πέρυσι, δηλαδή η επιβάρυνση θα είναι επιπλέον 8 ευρώ τον μήνα.

Τέλος, ο υφυπουργός υποστηρίζει πως από τα πρώτα στοιχεία των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην εφορία για το 2016, θα διαψευσθούν όσοι ισχυρίζονταν ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν λιγότερα το 2016 για να γλιτώσουν από τις εισφορές. «Οι αλλαγές στη διαστρωμάτωση των δηλωμένων εισοδημάτων ήταν περιορισμένες μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο νέος νόμος) και το 2016», σημειώνει.


σχετικα αρθρα