ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίζερ στους FT: Οι δύο φορές που η Ελλάδα «αγκάλιασε» το Grexit

Δημοσίευση 5 Φεβρουαρίου 2018, 16:21 / Ανανεώθηκε 5 Φεβρουαρίου 2018, 16:21
Βίζερ στους FT: Οι δύο φορές που η Ελλάδα «αγκάλιασε» το Grexit
Facebook Twitter Whatsapp

Η... ιδιαιτερότητα της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

Η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι ιδιαίτερη για ένα κυρίως λόγο.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση εδώ και έξι χρόνια που δεν θα έχει προετοιμαστεί από τον Τόμας Βίζερ.

Ο Βίζερ μιλώντας στους FT αναφέρεται στις δύο χρονικές περιόδους που η Ευρωζώνη ήρθε κοντά στο ενδεχόμενο ενός Grexit

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Βίζερ αποτέλεσε μία από τις πρωταγωνιστικές φιγούρες στον αγώνα της Ευρώπης για τη διάσωση του κοινού νομίσματος.

«Η κρίση του 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής αβύσσου, μοιάζει μακρινή», ωστόσο η συνέντευξη του απερχόμενου επικεφαλής του ΕWG «υπενθυμίζει πόσο κοντά στο Grexit ήρθε η Ευρώπη» αναφέρουν οι FT.

Ο κ. Βίζερ σημειώνει ότι ήδη το 2012 υπήρξαν μερικοί υπουργοί που ήταν πεπεισμένοι ότι θα ήταν καλύτερα αν οι δρόμοι Ελλάδας και Ευρωζώνης χώριζαν.

Κι ενώ η Ευρωζώνη «φλέρταρε» με το Grexit το 2012, ήρθε «πολύ πιο κοντά» στο ενδεχόμενο αυτό το 2015, στη διάρκεια των βασανιστικών διαπραγματεύσεων με την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τον κ. Βίζερ, οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών περιόδων ήταν ότι το 2012 οι κίνδυνοι μετάδοσης του Grexit για τις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν πολύ μεγαλύτεροι και ότι το 2015 δεν ήταν καθόλου σαφές ότι η ίδια η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στην Ευρωζώνη.