current views are: 6

6 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση07:45

Σε ισχύ και φέτος η πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Εν αναμονή της έκδοσης εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ για τη δυνατότητα πληρωμής μέρους των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα ή μήνες.

Δημοσίευση 07:45’

Εν αναμονή της έκδοσης εγκυκλίου από την ΑΑΔΕ για τη δυνατότητα πληρωμής μέρους των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα ή μήνες.

Νωρίτερα από πέρυσι θα ισχύσει φέτος η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών (ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή) με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους κατόχους Ι.Χ και μοτοσυκλετών να καταβάλουν μέρος από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας με βάση έναν ή περισσότερους μήνες που θα κινήσουν το όχημά τους και όχι για ολόκληρο το έτος.

Πέρυσι η δυνατότητα αυτή σε κατόχους Ι.Χ και μοτοσυκλετών είχε παρασχεθεί με μεγάλη χρονική καθυστέρηση και συγκεκριμμένα από τον Ιούνιο, καθώς είχε καθυστερήσει η ψήφιση από τη Βουλή της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης. Ωστόσο, φέτος εκτιμάται ότι η ευχέρεια καταβολής μέρους των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας ενός  οχήματος αναμένεται να ισχύσει νωρίτερα με την έκδοση (όπως και πέρυσι) σχετικής  εγκυκλίου προς τις εφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων  Εσόδων.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έλεγαν στο Newpost ότι η πληρωμή μέρους των τελών κυκλοφορίοας ανάλογα με τη χρονική άρση της ακινησίας του οχήματος θα ισχύσει  με τους ίδιους όρους και  προϋποθέσεις που ίσχυσαν και πέρυσι, και οι οποίοι προέβλεπαν την αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ανά μήνα κυκλοφορίας του οχήματος, με πρόσθετη όμως καταβολή ποσού που αναλογεί σε άλλον ένα ή δύο μήνες.

Ειδικότερα:

– εάν η άρση ακινησίας  του οχήματος θα είναι για ένα μήνα ο κάτοχος του θα  καταβάλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας που έχουν καθοριστεί για το όχημά του για δύο μήνες του έτους (δηλαδή 2/12)
– εάν  η άρση ακινησίας θα είναι για 3 μήνες θα πληρώσει αναλογικά τα 4/12 της ετήσιας αξίας των τελών κυκλοφορίας.
– εάν η άρση ακινησίας θα είναι για το υπόλοιπο του έτους θα πληρώσει τα υπόλοιπα δωδέκατα των μηνών που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου  συν 2/12 επί των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Η άρση ακινησίας του οχήματος για ένα ή περισότερους μήνες εντός του χρόνου θα γίνεται μετά από έγγραφο αίτημα του κατόχου του οχήματος στην εφορία όπου έχει ήδη καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας. Ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση ολόκληρο το μήνα ασχέτως εάν αυτός υποβάλλει το αίτημα στην αρχή, το μέσον ή το τέλος του μήνα.

Παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης οχήματος 1.000 κ.εκ, με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, εάν ζητήσει π.χ τον Ιούνιο εγγράφως άρση ακινησίας του οχήματος για ένα μήνα θα πληρώσει 120ευρώ επί (2/12) ίσον 20 ευρώ. Εάν ζητήσει για 3 μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 120 ευρώ (4/12 ίσον 40 ευρώ. Εάν ζητήσει όλο το υπόλοιπο του έτους (Ιούνιος-Δεκέμβριος) θα καταβάλει αναλογικά τους 7 μήνες που απομένουν συν δύο επιπλέον μήνες, δηλαδή 120 ευρώ (7/12) συν 120 ευρώ (2/12) ίσον 70 ευρώ συν 20 ευρώ ίσον 90 ευρώ.

Προσοχή! Εάν ο κάτοχος ενός οχήματος δεν επιστρέψει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος εμπρόθεσμα (μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που λήγει η προθεσμία της άρσης ακινησίας του οχήματος) θα πληρώσει εις διπλούν τα τέλη κυκλοφορίας που του αντιστοιχούν για ολόκληρο το έτος.


σχετικα αρθρα