ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξανεμίστηκαν 4 τρισ. δολάρια - Διεθνείς αναταράξεις από τις τεράστιες απώλειες στα χρηματιστήρια

Δημοσίευση 6 Φεβρουαρίου 2018, 16:42 / Ανανεώθηκε 6 Φεβρουαρίου 2018, 18:59
Εξανεμίστηκαν 4 τρισ. δολάρια - Διεθνείς αναταράξεις από τις τεράστιες απώλειες στα χρηματιστήρια
Facebook Twitter Whatsapp

Που οφείλεται η μεγάλη αναταραχή στις αγορές 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζεται για ακόμη μια ημέρα ο πανικός στις αγορές, αφού τα χρηματιστήρια συνεχίζουν το καθοδικό σπιράλ που ξεκίνησε από την Παρασκευή.

Χθες, Δευτέρα, η Wall Street κατέγραψε πτώση 4,6% ή 1.175 μονάδων, επίδοση που αποτελεί αρνητικό 6,5 ετών, συμπαρασύροντας έτσι και τις αγορές στην Ασία και την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE100 κατέγραψε στο άνοιγμα απώλειες άνω του 3,2%, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε σε απώλειες σταθερά άνω του 2%. Αντίστοιχη πτώση καταγράφουν τα Χρηματιστήρια στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

Αντίστοιχα, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1.071,84 μονάδες, σε ποσοστό 4,73% . Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ιαπωνικού δείκτη από την αναταραχή του δημοψηφίσματος για Brexit. Ο βασικός δείκτης της Ταϊβάν υποχώρησε 5% και του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε 4,2%.

Συνολικά, εξαλείφθηκαν 4 τρισ. δολάρια από τις αποτιμήσεις - ρεκόρ που είχαν σημειωθεί μόλις οκτώ ημέρες πριν.

Το ωστικό κύμα από το παγκοσμίων διαστάσεων sell-off έφτασε και στην Αθήνα, καθώς το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 838,80 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,74%.

Αρχικά, υποχώρησε έως τις 814,96 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες έως και 4,53%, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από το sell off, που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές και το οποίο οδήγησε χθες σε μεγάλη πτώση τη Wall Street.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 118,343 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 82.876.194 μετοχές.

Αντίστοιχα, το κλίμα διεθνούς αναταραχής φαίνεται να επηρεάζει και την προγραμματισμένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Το υπουργείο Οικονομικών και οι διεθνείς τράπεζες αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα αν και πότε θα προχωρήσουν στην έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου, μετά το χθεσινό μίνι κραχ στη Wall Street.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% κατέγραψαν το πρωί και οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν νωρίτερα σήμερα κατά 77 σεντς ή 1,2% στα 63,38 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου, τύπου Brent καταγράφηκαν στα 66,88 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 74 σεντς ή 1,1%.

Που οφείλεται το sell-off

Η αρχική αιτία που προκάλεσε τις μαζικές πωλήσεις ήταν η απότομη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009. Το γεγονός αυτό σήμανε συναγερμό για το ενδεχόμενο υψηλότερου πληθωρισμού και μαζί με αυτόν, πιθανόν, και υψηλότερων επιτοκίων. Αυτό θα μπορούσε να είναι επώδυνο για τις αγορές που ενισχύονται εδώ και χρόνια από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών.

Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε έως το 2,885% χθες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών και κατά 47 μονάδες βάσης (0,47 της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερη από το τέλος του 2017). Η μεγάλη, όμως, πτώση των τιμών των μετοχών προκάλεσε μία αναστροφή και σήμερα η απόδοση των τίτλων αυτών μειώθηκε έως το 2,662%, ενώ στη συνέχεια μειώθηκε και η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατά 5 μονάδες βάσης στις αρχές της συνεδρίασης, που είναι η μεγαλύτερη πτώση εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Οι αμερικανικές αγορές επιτοκίων προεξοφλούν τώρα μόνο δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με λίγες ημέρες πριν, όταν περίμεναν τρεις ή τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ο στενά παρακολουθούμενος «δείκτης φόβου» για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτινάχθηκε κατά 20 μονάδες στις 37, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.

Θέλοντας να αποφύγουν μελλοντικούς κινδύνους, οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις που έχουν σε άλλα στοιχεία ενεργητικού, περιλαμβανομένης της αγοράς συναλλάγματος, όπου μία δημοφιλής στρατηγική ήταν να πουλούν το δολάριο έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων που θεωρείται ότι θα επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον. Το ευρώ πουλήθηκε χθες, αλλά ανέκαμψε στα 1,2435 δολάρια σήμερα.

Διόρθωση ή παγκόσμια κατάρρευση;

Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας άμεσα.

Η Τζέιν Σίντενχαμ, επικεφαλής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή εταιρία Rathbones, δήλωσε στο BBC ότι η πτώση δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής κλίματος. «Είναι πάντα λίγο νωρίς να κρίνει κανείς, αλλά νομίζω ότι αυτές οι πρόσφατες πτώσεις στην αγορά έχουν τον χαρακτήρα διόρθωσης. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν μια πολύ ομαλή ανοδική πορεία και δεν είχαμε πτώση άνω του 3% για 15 μήνες. Υπήρξε μια πραγματική απουσία μεταβλητότητας, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο».

Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της έντονα πτωτικής αγοράς (bear market) τείνει να εμφανίζεται ενόψει μιας ύφεσης και αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίζονται.

Η Έριν Γκιμπς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας. Υπάρχει μια ανησυχία ότι η οικονομία στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και άρα χρειάζεται μια επαναξιολόγηση».

O Μάρτιν Τζίλμπερτ, συνδιευθύνων σύμβουλος του μεγάλου επενδυτικού ταμείου Life Aberdeen, δηλώνει ότι οι επενδυτές πρέπει να ηρεμήσουν και πιστεύει ότι η πρόσφατη πτώση στα χρηματιστήρια αποτελεί απλά μία πολύ καθυστερημένη διόρθωση, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.