current views are: 6

12 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση14:42

Επιμένει για προληπτική γραμμή πίστωσης ο Στουρνάρας: «Θα βοηθήσει την οικονομία»

Επιτεύξιμος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018

Δημοσίευση 14:42’

Επιτεύξιμος ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018

Επιτεύξιμο θεωρεί για το 2018 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επέμεινε επίσης στη θέση του για προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, προειδοποίησε ότι καθυστερήσεις ή οπισθοδρομήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων θα «αδυνατίσουν» το θετικό outlook της οικονομίας και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική εμπιστοσύνη. Εκτίμησε δε ότι η βασική πρόκληση για το μέλλον είναι το να μπει η οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης.

Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και να βελτιωθεί η ποιότητα των θεσμών αλλά και να υιοθετηθεί ένα φιλικό προς την ανάπτυξη πακέτο δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε τη σημασία του χτισίματος του «μαξιλαριού ρευστότητας» με τις εξόδους στις αγορές και κεφάλαια του ESM καθώς τόνισε ότι αυτό θα είναι «ιδιαίτερα χρήσιμο» στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αξιολογείται σε επενδυτική βαθμίδα κατά την έξοδο του προγράμματος (σήμερα βρίσκεται πέντε σκαλιά χαμηλότερα).

Ωστόσο σημειώνει είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον στο οποίο η ελληνική οικονομία θα κινηθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Επαναλαμβάνει δε τη θέση ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα βοηθούσε την οικονομία προσφέροντας «εξασφάλιση» ειδικά σε περίπτωση που οι συνθήκες στην διεθνή αγορά χειροτερέψουν, ενώ θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει το waiver, διευκολύνοντας τις τράπεζες.


σχετικα αρθρα