current views are: 11

14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση05:38

Όσο μια σύνταξη του ΟΓΑ λαμβάνει ένας στους τρεις εργαζόμενους!

Μειώνεται η ανεργία αλλά και οι αποδοχές των εργαζομένων

Δημοσίευση 05:38’
αρθρο-newpost

Μειώνεται η ανεργία αλλά και οι αποδοχές των εργαζομένων

Όσο μια σύνταξη του ΟΓΑ, δηλαδή 360 ευρώ καθαρά, έφτασε να λαμβάνει σήμερα ένας στους τρεις εργαζόμενους που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα με ελαστικές μορφές απασχόλησης, δηλαδή με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία.

Έτσι, από τη μια μπορεί να έχει μειωθεί η καταγεγραμμένη ανεργία στο 20%, από την άλλη ωστόσο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στην αγορά, καθώς στις δέκα καινούργιες θέσεις που δημιουργούνται οι έξι είναι μερικής απασχόλησης.

Με βάση στοιχεία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλουν μηνιαίως στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) περίπου 258.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις και οργανισμοί του δημοσίου που απασχολούν υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου και όσοι επαγγελματίες διατηρούν μπλοκάκι σε σύνολο 2 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, μισθωτών και μη, ο ένας στους τρεις ( 636.000) εργάζεται πλέον με μερική απασχόληση λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 389,5 ευρώ μεικτά ή 360 ευρώ καθαρά.

Εκτός του μηνιαίου μισθού το μέσο ημερομίσθιο στην κατηγορία αυτή είναι 23 ευρώ, και αφορά κυρίως ασφαλισμένους σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Για τους υπόλοιπους, δύο στους τρεις εργαζόμενους (1,36 εκατομμύριο) που εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 1.152 ευρώ μεικτά ή 927 ευρώ καθαρά, ενώ το ημερομίσθιο 43 ευρώ καθαρά. Όσον αφορά το ύψος του ημερομίσθιου για οκτάωρη απασχόληση στα οικοδομοτεχνικά έργα αυτό είναι 42 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός 600 ευρώ.

Τέλος από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και με βάση τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων ή των αυτοαπασχολούμενων προκύπτει ότι το 20,98% των εργαζόμενων απασχολείται σε κλάδους του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, το 18,21% σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και το 12,61% σε μεταποιητικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες.


σχετικα αρθρα