current views are: 5

14 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση10:51

Bloomberg: Κοντά στο 1 τρισ. τα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη – Στην κορυφή της λίστας η Ελλάδα

Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει βγει ακόμη από το πρόγραμμα διάσωσης, έχει τη θλιβερή πρωτιά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δημοσίευση 10:51’
Επιδότηση

Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει βγει ακόμη από το πρόγραμμα διάσωσης, έχει τη θλιβερή πρωτιά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

“Πονοκέφαλο” που δεν πρόκειται να φύγει χαρακτηρίζει τα 944 δισ. ευρώ των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, το Bloomberg

Tο οικονομικό πρακτορείο φιλοξενεί στο πρώτο του θέμα ρεπορτάζ που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με οικονομολόγους, το… βουνό του χρέους που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες καθιστά πιο δύσκολη τη χορήγηση άλλων δανείων, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία τους.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις χώρες που επλήγησαν ισχυρά από την κρίση κρατικού χρέους. Οι οικονομίες του Νότου, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης χρέους, είναι αυτές, που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μοναδική εξαίρεση στο Βορρά, η Ιρλανδία, η οποία είχε επίσης περάσει από μνημόνιο εξαιτίας των σοβαρών τριγμών στο τραπεζικό της σύστημα.

Η Ελλάδα, η οποία δεν έχει βγει ακόμη από το πρόγραμμα διάσωσης, έχει τη θλιβερή πρωτιά στα “κόκκινα” δάνεια, ως ποσοστό επί της συνολικής πίστωσης, ενώ η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο όγκο επισφαλούς χρέους σε απόλυτες τιμές.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές παροτρύνουν τις τράπεζες να πουλήσουν ή να διαγράψουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά εμφανίζονται διχασμένες σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Από τα τέλη του 2014 και μετά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, συνολικά, έχουν μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους κατά 280 και πλέον δισ. ευρώ.

 

 


σχετικα αρθρα