ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργιάζει το λαθρεμπόριο και η νοθεία σε αλκοολούχα ποτά

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2018, 21:30 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2018, 21:57
Οργιάζει το λαθρεμπόριο και η νοθεία σε αλκοολούχα ποτά
Facebook Twitter Whatsapp

Στα 90 εκατ. ευρώ τα κέρδη της «μαύρης» αγοράς

Μέσω της «μαύρης» αγοράς (δηλαδή χωρίς φορολογικά παραστατικά) διακινείται ,σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ τουλάχιστον το 9%-18% του όγκου των αλκοολούχων ποτών η του χύμα τσίπουρου και ούζου που διατίθεται στη λιανική και ειδικότερα σε μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κλπ .

Η μεγάλη εξάπλωση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα αλκοολούχα ποτά και στο χύμα τσίπουρο και ούζο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υπερφορολόγηση η οποία είναι κατά 40% υψηλότερή από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,100% από το μέσο όρο των τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών και κατά 450% υψηλότερη από ότι σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία.

Αποτέλεσμα του λαθρεμπορίου είναι το Κράτος να έχει κάθε χρόνο απώλειες εσόδων κατά  42 εκατομμύρια ευρώ λόγω της διακίνησης των λαθραίων αλκοολούχων ποτών και 48 εκατομμύρια ευρώ από τη λαθραία διακίνηση χύμα αποσταγμάτων ούζου και τσίπουρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών, δηλαδή του κλάδου των παραγωγών και εταιρειών που παράγουν, διακινούν και εμπορεύονται μέσω της νόμιμης οδού αλκοολούχα ποτά ,ο συγκεκριμένος κλάδος συνεισφέρει ετησίως 1,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί 31.000 εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση.

Παράλληλα μέσω του κύκλου εργασιών του εισφέρει στο κράτος φορολογικά έσοδα 281 εκατομμύρια ευρώ, παρά την οικονομική συρρίκνωση κατά 50% στις πωλήσεις που έχει υποστεί τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, λόγω της διόγκωσης του παράνομου εμπορίου  και των διαδοχικών αυξήσεων σε ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Οι παραγωγοί και διακινητές αλκοολούχων ποτών ζητούν από την Πολιτεία να ληφθούν μέτρα ώστε να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο γεγονός που, εκτός των άλλων ,θα οδηγήσει, όπως λένε, και σε αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους ( τα οποία μειώθηκαν κατά 97,8 εκατομμύρια το 2016 παρά την υπερφορολόγηση).

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο Παραγωγών και Εταιρειών Διακίνησης Αλκοολούχων Ποτών   ζητεί να αποκλιμακωθεί εντός τριετίας  ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στα αλκοολούχα ποτά ώστε να συγκλίνει με τον μέσο όρο φορολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταργηθεί η εμπορία του χύμα τσίπουρου και να εξομοιωθεί φορολογικά και αγορανομικά με το εμφιαλωμένο, να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο διήμερων αποσταγματοποιών και ιδιοκτητών καζανιών και τέλος να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα γειτονικών χωρών( μέσω των οποίων γίνεται λαθραία εισαγωγή ποτών) αλλά και στην εγχώρια αγορά).