current views are: 8

19 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:51

Τα δύσκολα… έπονται: Τα 82 «αγκάθια» της τέταρτης αξιολόγησης

Μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να νομοθετηθούν 82 προαπαιτούμενα

Δημοσίευση 11:51’

Μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να νομοθετηθούν 82 προαπαιτούμενα

Μπορεί, όπως φαίνεται, λόγω των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού να καθυστερήσει για δύο τουλάχιστον εβδομάδες η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής με την έγκριση από το Eurogroup και η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, ωστόσο τα δύσκολα έπονται.

Και τα δύσκολα αφορούν τις διαπραγματεύσεις θεσμών και κυβέρνησης για την δ’ και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου οι οποίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρές και επίπονες καθώς αυτή περιλαμβάνει 82 «αγκάθια»- προαπαιτούμενα που η εφαρμογή τους θίγει και θα επηρεάσει οικονομικά μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να νομοθετηθούν 82 προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν τον φορολογικό τομέα, τον τομέα της εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενέργεια κλπ. Εξ αυτών ιδιαίτερα σημαντικά είναι 17 και αφορούν κυρίως φορολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές

Τα 17 σημαντικότερα «αγκάθια» της δ’ αξιολόγησης

1. Εξισώνονται το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο οι εμπορικές και αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξομειώσεις τιμών με βάση τις οποίες θα πρέπει να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 οδηγώντας σε υψηλότερους ή χαμηλότερους φόρους για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Απαίτηση των δανειστών είναι, ανεξαρτήτως των μεταβολών στις αξίες των ακινήτων για την εφορία, να παραμείνει σταθερός και στο ίδιο ύψος ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος που είναι 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί είτε με αύξηση των συντελεστών ή με κατάργηση απαλλαγών του ΕΝΦΙΑ ή με ένα νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (όπως ίσχυε στο παρελθόν).

2. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την 1/1/2019 αντί 1/1/2020 όπως έχει ήδη ψηφιστεί, εάν οι θεσμοί κρίνουν τον ερχόμενο Μάιο ότι δεν πιάνεται ο μνημονιακός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Τον ίδιο μήνα θα εξεταστεί εάν μπορούν να υπάρξουν αντίμετρα λιτότητας εφόσον κριθεί ότι μπορεί να υπάρξει υπέρβαση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ

3. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης στα 25.000 ευρώ του ορίου ακαθάριστων εσόδων μιας επιχείρησης για απαλλαγή της από τον ΦΠΑ (σήμερα το όριο είναι 10.000 ευρώ)

4. Η τιμή εκκίνησης των ακινήτων σε πλειστηριασμούς, όπου επισπεύδων είναι το δημόσιο, θα ορίζεται με βάση την εμπορική του αξία και όχι την αντικειμενική όπως σήμερα. Δηλαδή θα ισχύει κάτι ανάλογο με τους πλειστηριασμούς μεταξύ ιδιωτών ή από τράπεζες ,με αναθεώρηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Από 1ης Μαΐου του 2018 θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί και μόνον πλειστηριασμοί ακινήτων  για χρέη οφειλετών στο δημόσιο.

5. Μειώνονται σε σημαντικό βαθμό τα φορολογικά πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Σήμερα τα πρόστιμα κυμαίνονται από 10% έως 50% για μη υποβολή δήλωσης η ανακριβούς δήλωσης εισοδήματος η παρακρατούμενων φόρων, ενώ η προσαύξηση είναι 8,5% ετησίως. Θα εξαιρεθούν τα πρόστιμα για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων) και η ποινή του προσωρινού λουκέτου σε παραβάτες καταστημάτων.

6. Καταργούνται φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές η άδικες.

7. Επανεξετάζεται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζει η χώρα μας στη Ναυτιλία με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

8. Υπό εξέταση θα τεθεί και το επιτόκιο που επιβάλλει το δημόσιο για καθυστερούμενες η ληξιπρόθεσμες οφειλές.

9. Θα απαγορευτεί ρητά οποιαδήποτε νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή διακανονισμός ή αμνήστευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως επίσης και παράταση σε υφιστάμενες ρυθμίσεις (π.χ των 100 δόσεων)

10. Επανεξετάζονται τα τεκμήρια διαβίωσης που επιβάλλονται στη φορολογία εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία. Εάν τυχόν αυξηθούν (π.χ ο υπολογισμός των τεκμηρίων για κατοικίες, Ι.Χ κλπ) είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία φορολογούνται με τα υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης που προκύπτουν με τα περιουσιακά τους στοιχεία παρά με τα δηλωθέντα εισοδήματα που είναι πολύ χαμηλότερα (λόγω της φοροδιαφυγής).

11. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου ορίου του ΦΠΑ.

12. Εξαλείφονται όλες οι εξαιρέσεις με τους μειωμένες συντελεστές ΦΠΑ, όπως στα 32 νησιά του Αιγαίου στα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1/1/2018 οι ισχύοντες στην υπόλοιποι χώρα συντελεστές ΦΠΑ.

13. Επανεξέταση της εφαρμογής φόρου υπεραξίας στα ακίνητα έως τον Απρίλιο του 2018 με νομοθέτηση τον επόμενο μήνα.

14. Προσλαμβάνονται νέοι ελεγκτές στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και δημιουργείται νέο σύστημα αμοιβών και εξέλιξης των στελεχών της.

15. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων όλων των συνταξιούχων (εξαιρούνται του ΟΓΑ) ώστε από 1/1/2019 να περικοπεί έως 18% η προσωπική διαφορά που θα προκύψει.

16. Υπογραφή υπουργικής απόφασης με την οποία καταργείται η χορήγηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2019 και στους εναπομείναντες συνταξιούχους που ακόμη το λαμβάνουν.

17. Θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Φλώρινα, Μεγαλόπολη). 


σχετικα αρθρα