current views are: 8

19 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση16:53

Eurogroup: «Πάγος» έως τα μέσα Μαρτίου για τη δόση – Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου και Ντράγκι

Στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών

Δημοσίευση 16:53’

Στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών

Διορία δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group, έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημειώθηκε ένταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι για δύο βασικά θέματα.

Ειδικότερα, στο σημερινό Eurogroup παρουσιάστηκε η έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία ναι μεν έχει συντελεστεί πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων (από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν, έχουν υλοποιηθεί τα 108), ωστόσο εκκρεμούν ακόμα αυτά που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό (τις επόμενες ημέρες όταν ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) και την εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τους οποίους οι θεσμοί θεωρούν και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα, σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια. 

Σημειώνεται πως μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών, με τη Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου, καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων. 

Ένταση μεταξύ Τσακαλώτου και Ντράγκι

Ενταση σημειώθηκε μεταξύ του Ελληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για δύο βασικά θέματα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο παρελθόν και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί σε μία σειρά από θέματα, όπως στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.

Ερωτηθείς αν υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών, ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα. Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, τα οποία θα εκκινήσουν της διαδικασίες για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως δεν απαιτείται σήμερα η τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με τα δύο ανοιχτά προαπαιτούμενα (πλειστηριασμοί και Ελληνικό) καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις από την Ελληνική πλευρά πως και οι δύο αυτές υποθέσεις θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα αλλά πλέον ως μία χώρα που είναι «κανονικό» μέλος και ως μία «κανονική» οικονομία προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα και ανάπτυξη.

Συνεχίζοντας, ο Π . Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται και ο Μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα σε έξι μήνες από τώρα πρέπει να είναι ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, όσον αφορά τις διαδικασίες», ανέφερε ο Π . Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έκανε λόγο για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. 

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας , τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπηρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η δόση

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν τις εκκρεμότητες «τεχνικής φύσης». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους -και τυπικά- μέσα στο προσεχές διάστημα, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της δόσης θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Επίσης, προσέθεταν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, υπήρξε ενημέρωση «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.


σχετικα αρθρα