ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν πήραμε τη δόση - Σε ποιο στάδιο βρίσκονται Ελληνικό και πλειστηριασμοί

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2018, 22:39 / Ανανεώθηκε 20 Φεβρουαρίου 2018, 22:39
Γιατί δεν πήραμε τη δόση - Σε ποιο στάδιο βρίσκονται Ελληνικό και πλειστηριασμοί
Facebook Twitter Whatsapp

Στο τελευταίο Eurogroup, οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν στην ελληνική πλευρά ότι εάν δεν εκπληρωθούν δύο προαπαιτούμενα, δεν πρόκειται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Αν η επένδυση στο Ελληνικό είναι προαπαιτούμενο για την τελευταία δόση, δεν βλέπω να την παίρνουμε μέσα στο 2018», λέει στο Newpost ο δήμαρχος Ελληνικού -Αργυρούπολης.

Στο τελευταίο Eurogroup, οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν στην ελληνική πλευρά ότι εάν δεν εκπληρωθούν δύο προαπαιτούμενα -να προχωρήσει η επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο και να επεκταθούν γεωγραφικά οι πλειστηριασμοί- τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Τι πρέπει να γίνει στο Ελληνικό

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο προαπαιτούμενο, ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος εξηγεί στο Newpost τι πρέπει να γίνει ακόμα:

«Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην επένδυση. Όμως υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν. Πρώτο από όλα, να εκκενωθεί ο χώρος του παλιού αεροδρομίου από τους φορείς που βρίσκονται μέσα. Ο δημος, ο ΟΑΣΑ, η αστυνομία, χρησιμοποιούν το χώρο ως αμαξοστάσια. Όλοι έχουμε κάνει προτάσεις στην κυβέρνηση γιατί πρέπει να βρεθούν χώροι για να μετακινηθούμε. Η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα.Πρέπει επίσης να γίνει διαγωνισμός για την αδειοδότηση του καζίνο.Προβλέπω πως δεν θα ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες εντός του έτους».

Ο... γεωγραφικός προσδιορισμός των πλειστηριασμών

Οι Θεσμοί ζήτησαν, όπως προαναφέρθηκε, τη γεωγραφική επέκταση των πλειστηριασμών. Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας εξηγεί:

«Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση αλλά περιμένουμε από το υπουργείο τηλεφώνημα για να μας ζητήσει στοιχεία. Οι θεσμοί -από ό,τι μάθαμε -ζήτησαν να έχουν ακριβή πληροφόρηση για τον αριθμό των πλειστηριασμών στην Ελλάδα και στοιχεία για το αν έχουν επεκταθεί σε όλη την επικράτεια με ενιαία κατανομή σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή απεργούν οι συμβολαιογράφοι σε Λάρισα, Κέρκυρα και Πάτρα. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνουν αύριο σε Αθήνα, Ναύπλιο,Λάρισα, Θράκη και Κρήτη. Φυσικοί μόνο σε Θράκη και Λάρισα. Από την μεθεπόμενη εβδομάδα, λόγω νόμου, θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε περισσότερους από 300 πλειστηριασμούς εβδομαδιαίως σε ολόκληρη τη χώρα».