current views are: 8

20 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση12:00

ΣΕΒ: Πυρήνας της οικονομίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επισημάνθηκε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μετά την οικονομική κρίση του 2008

Δημοσίευση 12:00’

Επισημάνθηκε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μετά την οικονομική κρίση του 2008

Έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις εξαγωγές αλλά και για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, αποτελούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υστερούν σε παραγωγικότητα, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εκπρόσωποι του ΣΕΒ, τόνισαν τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε σημερινή συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του ειδικού συνεδρίου για τις ΜΜΕ με πρωτοβουλία του Συνδέσμου.

Επισημάνθηκε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μετά την οικονομική κρίση του 2008. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας, εξαιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις. Επίκεντρο του προβλήματος, αποτελεί η χαμηλή παραγωγικότητα, που βρίσκεται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου , ποσοστό που πέφτει στο 40% για τις πιο μικρές.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ θα πρέπει να τεθεί στόχος για δημιουργία 8.000 νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων έως το 2025, κάτι που θα οδηγούσε στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση του ΑΕΠ και των εξαγωγών (σωρευτικά) κατά 7,7 δις. και 6 δις, ευρώ αντίστοιχα.

Οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΕΒ για την επίτευξη του στόχου εστιάζουν στην καινοτομία, τη διευκόλυνση των εξαγωγών, των συνεργασιών – συμπράξεων και συγχωνεύσεων, στην ανταγωνιστική χρηματοδότηση και στο ρυθμιστικό περιβάλλον (φορολογία, πτωχευτικό δίκαιο, κ.α.). 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα