current views are: 6

21 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση21:50

Ο Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δυο μονάδες

Από Caa2  σε B3

Δημοσίευση 21:50’

Από Caa2  σε B3

Σε μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Mooody’s, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεος της Ελλάδα κατά δυο μονάδες και διαμορφώνοντας το από Caa2 σε B3.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι: 

1. Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις τράπεζες. 
2. Η Moody’s εκτιμά πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από σημαντικό “μαξιλάρι” ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.  
3. Το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.  

 


σχετικα αρθρα