current views are: 10

28 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση14:28

Κυρώσεις στους φορείς του Δημοσίου που δεν δίνουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ

Το θέμα συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών

Δημοσίευση 14:28’

Το θέμα συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών

Διάταξη που αυστηροποιεί το πλαίσιο για τα τη λειτουργία του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με την εν λόγω διάταξη θέλει να περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η υποχρέωση των φορέων γενικής κυβέρνησης να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό που έχει δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διάταξη θα περιλαμβάνει και «κυρώσεις» για όσους φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν τηρήσουν τη νομοθεσία. «Η ισχύουσα διάταξη είναι λίγο θολή» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προσθέτοντας πως πρέπει «ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει το κράτος που βρίσκονται τα διαθέσιμά του».

Το θέμα συζητήθηκε με τους δανειστές και αναμένονται σύντομα εξελίξεις. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη προχωρήσει σε πράξεις repos ύψους 4 δισ. ευρώ από διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων υπάρχει ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 5 δις ευρώ σε διάφορους φορείς το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί. Η απόδοση των repos για τους φορείς προσεγγίζει το 3%. 


σχετικα αρθρα