current views are: 4

3 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση12:31

Πάνω από 22% οι μειώσεις στις νέες επικουρικές συντάξεις – Ποιοι θίγονται περισσότερο

Πρόσφατα καταβλήθηκαν 1.500 νέες επικουρικές

Δημοσίευση 12:31’
συντάξεις

Πρόσφατα καταβλήθηκαν 1.500 νέες επικουρικές

Μετά από καθυστέρηση και αναμονή δύο ετών, λόγω μη καθορισμού επαρκώς του τρόπου υπολογισμού τους, άρχισε η καταβολή σε δικαιούχους των νέων επικουρικών συντάξεων οι οποίες εκδίδονται πλέον με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις υπολογισμού που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” καταβλήθηκαν πρόσφατα 1.500 νέες επικουρικές σε αντίστοιχο αριθμό δικαιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2015-31/12/2016.

Τα νέα, για όσους συνταξιούχους έλαβαν τις νέες επικουρικές, είναι δυσάρεστα καθώς σε αντιδιαστολή με τα ποσά των επικουρικών συντάξεων που λαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι, καταγράφονται μειώσεις 22%-38% με την μεγαλύτερη επιβάρυνση να υφίστανται όσοι ασφαλισμένοι βγήκαν η πρόκειται να βγουν στη σύνταξη με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα εκκαθαριστικά των πρώτων νέων επικουρικών συντάξεων ,μεγάλα ποσοστά μειώσεων, σε σχέση με τις παλαιές επικουρικές, καταγράφονται και στις νέες επικουρικές των δημοσίων υπάλληλων αλλά και των υπαλλήλων ασφαλιστικών οργανισμών και Τραπεζών.

Έτσι ενώ οι περίπου 1,2 εκατομμύρια παλαιές επικουρικές συντάξεις αναλογούν σε παροχή 172 ευρώ μέσο μηνιαίο όρο ,οι νέες που εκδόθηκαν και όσες θα εκδίδονται στο εξής εκτιμάται ότι θα αναλογούν σε μέσο μηνιαίο όρο παροχών τα 157 ευρώ. Σύμφωνα με μνημονιακή υποχρέωση το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ) θα πρέπει μέχρι στα τέλη Απριλίου και με ίδια έσοδα που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων (το ΕΤΕΑΕΠ δεν επιχορηγείται όπως ο ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό) να εκδώσει τουλάχιστον άλλες 13.800 νέες επικουρικές συντάξεις από έναν αριθμό 110.000 που βρίσκονται εδώ και πάνω από δύο χρόνια σε εκκρεμότητα.


σχετικα αρθρα