current views are: 6

3 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση20:50

«Ψαλιδισμένες» έως 38% οι πρώτες 1.500 νέες επικουρικές

Βάσει των υπολογισμών, η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ

Δημοσίευση 20:50’
αρθρο-newpost

Βάσει των υπολογισμών, η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ

 Μειωμένες από 22% έως και 38% πληρώθηκαν από το ΕΤΕΑΕΠ, οι πρώτες περίπου 1.500 επικουρικές συντάξεις που υπολογίστηκαν βάσει των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου.

 Η αναμονή στο υπερ-επικουρικό ταμείο ξεπερνά τα δύο χρόνια, καθώς μέχρι πρότινος καμία αίτηση που υποβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2015 και εφεξής δεν είχε εκδοθεί. Σύμφωνα με τη Καθημερινή, η πρώτη πληρωμή αφορά κυρίως δημοσίους υπαλλήλους του πρώην ΤΕΑΔΥ, και μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη του Ταμείου, τις «εύκολες υποθέσεις».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ορίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα πρέπει το ΕΤΕΑΕΠ να έχει προχωρήσει στην έκδοση τουλάχιστον 13.800 συντάξεων από αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 έως και 31.12.2016, κάτι που θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί καθώς θα πρέπει στο εναπομείναν διάστημα να πληρωθούν τουλάχιστον 6.000 νέες συντάξεις ανά μήνα.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση καταβολής των νέων συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ είναι ανεξάρτητη από το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, καθώς δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε κρατική χρηματοδότηση για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επιμένουν στον στόχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη σύντομη επίσκεψη των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Στο υπουργείο Εργασίας μάλιστα κυριαρχεί αισιοδοξία ότι ο στόχος θα καλυφθεί.

Στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου οι εκκρεμότητες για επικουρικές συντάξεις στο ΕΤΕΑΕΠ έφταναν τις 110.000, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή οι 96.500, αφορούν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά, ήτοι συντάξεις που πρέπει να υπολογιστούν με το νέο σύστημα.

Αναλυτικά, από 11 μέχρι και πάνω από 30 μήνες εκκρεμούν 73.484 συντάξεις, δηλαδή το 76% των αιτήσεων από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά. Αλλες 23.830 εκκρεμούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1 έως και 10 μήνες. Η πλειοψηφία, δηλαδή περίπου οι 70.000, αφορούν μισθωτούς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, 35.000 αιτήσεις εκκρεμούν από ασφαλισμένους στο πρ. ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ και 35.000 από ασφαλισμένους στο πρ. ΤΕΑΔΥ.

Από αυτούς, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σημαντικές μειώσεις που θα οδηγήσουν σε συντάξεις των 120 ή ακόμη και των 80-70 ευρώ θα δουν όσοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έως και 20 έτη ασφάλισης και χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα. Ετσι, για παράδειγμα χαμηλόμισθος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ που είχε 15 έτη ασφάλισης εκτιμάται ότι θα λάβει επικουρική της τάξης των 70 ευρώ. Στον αντίποδα, φαίνεται πως διασώζονται όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι ή οι πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, καθώς αυτοί κατέβαλλαν εισφορές άνω του 6% και δικαιούνται προσαύξηση.

Βάσει των υπολογισμών, η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Βάσει του σχεδιασμού της διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ, στις πρώτες πληρωμές θα μπουν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2015, και αφορούν τους εξής κλάδους:

• ΤΕΑΔΥ – δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικότερα πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.• ΤΕΑΠΟΚΑ – υπάλληλοι ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων.• ΤΕΑΥΝΤΠ – ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες.

• ΤΕΑΧ – χημικοί.

• ΤΕΑΕΙΓΕ – ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ που καταθέτουν αίτηση από 1/1/2015 και μετά. Το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

Α΄ τμήμα

Αφορά χρόνους ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης, επί των συντάξιμων αποδοχών που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (συντάξιμες αποδοχές x έτη ασφάλισης x 0,45%). Ως συντάξιμες αποδοχές ορίζεται ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου που υπεβλήθησαν σε εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης για το χρονικό διάστημα από 1/1/2002 έως και 31/12/2014. Οι αποδοχές του ασφαλισμένου αναπροσαρμόζονται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔτΚ), ο οποίος είναι κοινός με τον ΕΦΚΑ. Στις περιπτώσεις όπου καταβλήθηκαν εισφορές άνω του 6% εφαρμόζεται προσαύξηση 0,075% x επιπλέον εισφορά x έτη καταβολής αυξημένης εισφοράς x συντάξιμες αποδοχές.

Β΄ τμήμα

Αφορά χρόνους ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής και υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Για τον υπολογισμό του απαιτούνται οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών και η ράντα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.


σχετικα αρθρα