current views are: 1

7 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:31

Δύσκολα εγκαταλείπουν οι καταναλωτές τη ΔΕΗ παρά τις προσφορές ιδιωτών

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 05:31’
αρθρο-newpost

Oι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ

Παρά τη μνημονιακή υποχρέωση για το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιανική και την παραχώρηση χώρου στον ανταγωνισμό (ιδιώτες πάροχοι), τα εκατομμύρια των καταναλωτών δύσκολα αποχωρίζονται τη δημόσια επιχείρηση παρά τα πακέτα προσφορών από μέρους των ιδιωτών παρόχων ή θυγατρικών εταιρειών δημοσίων επιχειρήσεων, όπως των ΕΛΤΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκαταλείψει τη ΔΕΗ και έχουν μετακινηθεί σε ιδιώτες παρόχους μόλις 370.000 καταναλωτές (στη χαμηλή, μέση και υψηλή τάση του ρεύματος), αριθμός ο οποίος μεταφράζεται σε μερίδιο μόλις 5,2% στη λιανική κατανάλωση ρεύματος. Παρά την μνημονιακή υποχρέωση να μειώσει κάτω από 50% την παρουσία της στην κατανάλωση ρεύματος έως το 2020, η ΔΕΗ εξακολουθεί να παραμένει ο κυρίαρχος στην ηλεκτρική ενέργεια έχοντας σχεδόν 7 εκατομμύρια ρολόγια υπό τον έλεγχό της δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαρχόντων σε όλη την Επικράτεια, ενώ από την άλλη έχει μερίδιο 85% στην κατανάλωση ρεύματος.

Αυτό, όπως τονίζεται από γνώστες της ηλεκτρικής αγοράς, οφείλεται στο ότι δύσκολα η ΔΕΗ προχωρεί σε αποκοπές ρεύματος είτε κακοπληρωτών είτε αδύναμων πολιτών και αυτό παρότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς αυτή έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ (το μισό δισ. είναι σε ρύθμιση).
Από την άλλη δέλεαρ για την παραμονή καταναλωτών στη δημόσια επιχείρηση ρεύματος αποτελεί και η παροχή της έκπτωσης 15% στους λογαριασμούς ρεύματος για τους συνεπείς καταναλωτές. Ωστόσο, παρά τις περιορισμένες μετακινήσεις καταναλωτών η «πίτα» στη λιανική της ενέργειας άρχισε ήδη να περιορίζεται για τη ΔΕΗ, και μάλιστα τελευταία καταγράφονται πολύ μεγαλύτερες απώλειες πελατών της προς ιδιώτες παρόχους.

Όπως όλα δείχνουν η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα επικρατήσει η «μάχη» των προσφορών από μέρους των ιδιωτών παρόχων προκειμένου να αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια από τη ΔΕΗ. στη λιανική του ρεύματος. Με βάση πρόσφατα στοιχεία οι σημαντικότεροι ιδιώτες πάροχοι έχουν σήμερα στα βιβλία τους περίπου 335.000 οικιακούς πελάτες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία τους σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (μέση τάση), αλλά και στην υψηλή τάση (βιομηχανία).


σχετικα αρθρα