ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ατζέντας το ελληνικό χρέος από το Eurogroup της Δευτέρας

Δημοσίευση 9 Μαρτίου 2018, 10:08 / Ανανεώθηκε 9 Μαρτίου 2018, 14:57
Εκτός ατζέντας το ελληνικό χρέος από το Eurogroup της Δευτέρας
Η εντυπωσιακή ανακαίνιση στην αίθουσα του Eurogroup
Facebook Twitter Whatsapp

Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση του σε δημοσιογράφους τόνιζε πως στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών δεν θα συζητηθεί ούτε και το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα.

Χωρίς συζήτηση για το χρέος θα εξελιχθεί το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς ακόμα οι τεχνικές συζητήσεις που γίνονται δεν είναι σε σημείο για περαιτέρω ανάλυση από τους υπουργούς Οικονομικών. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση του σε δημοσιογράφους τόνιζε πως στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών δεν θα συζητηθεί ούτε και το ζήτημα της μελλοντικής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα.

Τα δύο αυτά θέματα αναμένονται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup τον Απρίλιο στην Σόφια. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η  αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο. «Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια και ύστερα να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα δώσει το τελικό πράσινο φως. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τέλος, σε σχέση με πληροφορίες για επέκταση του ελληνικού προγράμματος μετά την 20η Αυγούστου ο αξιωματούχος τις διέψευσε λέγοντας: «Το είδα στον ελληνικό Τύπο και με εξέπληξε πάρα πολύ, δεν το έχω ξανακούσει πουθενά».