ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ για το deal Σαββίδη - Japan Tobacco

Δημοσίευση 17 Μαρτίου 2018, 07:59 / Ανανεώθηκε 19 Μαρτίου 2018, 10:08
Η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ για το deal Σαββίδη - Japan Tobacco
Facebook Twitter Whatsapp

«Νέες προοπτικές για τη ΣΕΚΑΠ και τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πολυεθνική καπνοβιομηχανία του κόσμου, την Japan Tobacco –που ελέγχεται κατά 33% από το ιαπωνικό Δημόσιo–, μεταβιβάζεται η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, μετά τη συμφωνία πώλησης έναντι 1,6 δισ. δολαρίων της ρωσικής εταιρείας Donskoy Tabak, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Η Donskoy Tabak είχε στον έλεγχό της τη ΣΕΚΑΠ και, συνεπώς, η ακριτική εταιρεία περνά στον έλεγχο της JTI, ως μέρος του deal μεταξύ του ομίλου Σαββίδη και του ιαπωνικού ομίλου.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε., κ. Αρτούρ Νταβιντιάν, τοποθετήθηκε σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρείας από τον Όμιλο JT, κάνοντας λόγο για μία απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Νταβιντιάν:

«Την, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the “Agrocom Group” (“Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο.

Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία.

Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

Η συμφωνία εξαγοράς που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής προφανώς δεν συνδέεται με τα πρόσφατα γεγονότα στο γήπεδο της Τούμπας ενώ, σε όλους τους τόνους, στελέχη του ομίλου Σαββίδη υπογράμμιζαν ότι δεν σηματοδοτεί διάθεση αποχώρησης από την Ελλάδα αλλά ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας σε άλλους τομείς.