current views are: 7

17 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση09:11

Στουρνάρας: Ουδέποτε υπήρξα έμμισθος σύμβουλος της Novartis – Είναι ανοησίες

Υποστηρίζει πως δεν έχει πραγματικό νόημα η φράση «καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο»

Δημοσίευση 09:11’

Υποστηρίζει πως δεν έχει πραγματικό νόημα η φράση «καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο»

«Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis», λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εξηγώντας τη σχέση του με τη φαρμακευτική εταιρεία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες της εφημερίδας Documento ότι διετέλεσε έμμισθος σύμβουλος της Novartis απάντησε πως «πρόκειται για ανοησίες» και προσέθεσε: «Προτού γίνω υπουργός Οικονομικών, και για πολλά χρόνια εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα. Ήμουν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η τελευταία μου θέση στον ιδιωτικό τομέα ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Το ΙΟΒΕ είναι ένα think tank αμιγώς του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των κλάδων που παρακολουθούσαμε στο ΙΟΒΕ ήταν και η φαρμακοβιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό η Novartis μου ζήτησε να κάνω δύο ή τρείς παρουσιάσεις στην Αθήνα, η τελευταία εκ των οποίων το 2011, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τις παρουσιάσεις αυτές υπογράψαμε συμβάσεις. Το αντίτιμο ήταν το σύνηθες που λαμβάνουν οι καθηγητές Οικονομικών. Ουδέποτε υπήρξα -όπως το παρουσιάζουν- έμμισθος σύμβουλος της Novartis».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει προσωπικά τον κ. Φρουζή, απάντησε «βεβαίως είχα έρθει σε επαγγελματική επαφή μαζί του από τις πρώτες μέρες του ΙΟΒΕ. Ποτέ και πουθενά δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο».

Κανένα νομικό ή πραγματικό νόημα δεν έχει η φράση «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια» σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς όπως δηλώνει στα ΝΕΑ «γνωρίζετε ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».

Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αυτό που λέει είναι ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού».

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνίες τις οποίες «εάν αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές». «Από πλευράς αγορών κατ’ αρχάς. Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και θα ήταν καλύτερο εάν το πλεόνασμα έπεφτε στο 2% προς το παρόν η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να αξιώσει κάτι τέτοιο. «Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση».

Εκφράζει την άποψη ότι τα μνημόνια «έσωσαν την ελληνική οικονομία καθώς από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών». Σε άλλο σημείο, εκφράζει τον προβληματισμό του για τη διολίσθηση των θεσμών.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι σε δέκα χρόνια η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει το 25% του εισοδήματός που έχασε.


σχετικα αρθρα