current views are: 8

19 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση18:53

Στουρνάρας – Τσακαλώτος αντάλλαξαν καρφιά για οικονομία και ανάπτυξη

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τον κεντρικό τραπεζίτη ότι «θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών του», ενώ ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως «του αρέσει» ο Ευκλείδης γιατί είναι ρεαλιστής και δεν πιστεύει αυτά που λέει

Δημοσίευση 18:53’

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τον κεντρικό τραπεζίτη ότι «θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών του», ενώ ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε πως «του αρέσει» ο Ευκλείδης γιατί είναι ρεαλιστής και δεν πιστεύει αυτά που λέει

Σε διαξιφισμούς, αλλά με μεγάλη δόση χιούμορ, επιδόθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Στουρνάρας στην εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη.

«Μου είπαν να μην πω τίποτα για τον Στουρνάρα μέχρι να φύγουν οι δημοσιογράφοι» είπε αστειευόμενος ο υπουργός Οικονομικών στην αρχή της ομιλίας του.

Η πρώτη αντιπαράθεση ήρθε όταν ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί ο ρόλος που θα μπορούσαν να παίξουν οι μη συστημικές τράπεζες, δηλαδή οι συνεταιριστικές και αναπτυξιακές.

«Διαφωνώ με τις συνεταιριστικές τράπεζες, απέτυχαν στην Ελλάδα» απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συνέχεια ήρθε όταν ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων.

«Θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών σου» απάντησε χαριτολογώντας ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο η αποταμίευση είναι αποτέλεσμα επενδύσεων.

Για να λάβει την ανταπάντηση: «Γι’ αυτό μου αρέσει ο Ευκλείδης, είναι ρεαλιστής. Δεν τα πιστεύει, αλλά τα υπερασπίζεται».

Το επόμενο επεισόδιο της «κόντρας» αφορούσε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με τον διοικητή της ΤτΕ να εκτιμά πως «Αν δεν κάνουμε κτηματολόγιο και χρήσεις γης, δεν κάνουμε τίποτα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον διέκοψε λέγοντας «Μα τα κάνουμε! Έχεις μείνει πίσω!».

Στουρνάρας: Χρειαζόμαστε επενδυτικό σοκ

Τα επόμενα χρόνια οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50% προκειμένου να αυξηθεί το δυνητικό προιόν της χώρας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ» είπε.

Για την προσέλκυση επενδύσεων, υπογράμμισε, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου, παρασυρόμενη από πελατειακές πρακτικές και εναγκαλισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από το κράτος.

Οπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, οι ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν από το 22% του ΑΕΠ το 2007 σε 8% του ΑΕΠ το 2017. Εάν αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων, παραμένουν αρνητικές από το 2009. Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι καθαρές επενδύσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων ανέρχονταν σε περίπου μείον 4,3 δισ. ευρώ ή μείον 2,4% του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων,ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών διευκόλυνε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με τις εκδόσεις ομολόγων το 2017 να ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ, σχετικά πιο υποτονικές σε σύγκριση με τα περίπου 6,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014.

Πρόσθεσε δε ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό.

Αναφερομενος στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε σαφώς πιο εύρωστη θέση σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράλληλα διαφαίνεται ότι οι προσπάθειες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς παρατηρείται συνεχής μείωση του αποθέματος σε σχέση με τους στόχους. Κατά τη διάρκεια του 2017, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 11 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, το συσσωρευμένο υπόλοιπο παραμένει υψηλό, περίπου 95 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017.

 


σχετικα αρθρα