ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις στους δέκα οφειλέτες πιάστηκαν στα «δίχτυα» της Εφορίας

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2018, 15:14 / Ανανεώθηκε 21 Μαρτίου 2018, 17:36
Τέσσερις στους δέκα οφειλέτες πιάστηκαν στα «δίχτυα» της Εφορίας
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά 700 εκατ. ευρώ «φούσκωσαν» τα απλήρωτα χρέη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τέσσερις στους δέκα οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία πιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στα «δίχτυα» της φορολογικής διοίκησης, καθώς τους επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ) επειδή αρνήθηκαν να τακτοποιήσουν εγκαίρως τις οφειλές τους είτε εφάπαξ ή υπαγόμενοι σε ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον περασμένο Ιανουάριο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε άλλους 17.780 οφειλέτες και έτσι ο συνολικός αριθμός ξεπέρασε το 1,076 εκατομμύριο οφειλέτες, ενώ μπορεί  να κληθούν να  πληρώσουν τη «νύφη» έως τα τέλη του χρόνου κι άλλοι 700.000 ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι οφειλέτες στην Εφορία είναι 4,1 εκατομμύρια, σχεδόν ο ένας στους δύο φορολογούμενους, ενώ το ληξιπρόθεσμο χρέος τους «φούσκωσε» τον περασμένο Ιανουάριο με επιπλέον 700 εκατομμύρια απλήρωτα χρέη ξεπερνώντας συνολικά τα 101 δισ. ευρώ παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Μέσω των εισπρακτικών τους μηχανισμών (κατασχέσεις, ρυθμίσεις κλπ) οι Εφορίες έβαλαν στα ταμεία τους τον Ιανουάριο 443 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζονται για το «σαφάρι» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων που για το Δημόσιο θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου, μετα από δύο χρόνια απραξίας, καθώς διεξήχθησαν ελάχιστοι πλειστηριασμοί. 

Η αρχή θα αφορά πλειστηριασμούς ακριβών, κατά κύριο λόγο, ακινήτων, με κύρια στόχευση τους μεγαλοοφειλέτες και τους  στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθιερώνοντας για πρώτη φορά ως τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία του ακινήτου.