Στον Ιβάν Σαββίδη αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο τον κατατάσσει ανάμεσα στους 300 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

«Αυτή είναι μια εβδομάδα που θα θυμάται ο Ιβάν Σαββίδης», αναφέρει το πρακτορείο στο δημοσίευμά του με τίτλο: «Ο Ρώσος με το όπλο που σόκαρε τον κόσμο του ποδοσφαίρου είναι δισεκατομμυριούχος».

Το Bloomberg σημειώνει ότι ο ΠΑΟΚ είναι αντιμέτωπος με βαριά πρόστιμα, αλλά η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή μπορεί να μαλακώσει το «χτύπημα». Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη συμφωνία εξαγοράς της Donskoy Tabak του κ. Σαββίδη από την Japan Tobacco Inc., έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Η μεταβίβαση της εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018 και θα μεγαλώσει την περουσία του Ιβάν Σαββίδη στα 1,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο βιογραφικό του επιχειρηματία και το γεγονός ότι μετά την θητεία του στον στρατό άρχισε να εργάζεται στην καπνοβιομηχανία του Ροστόφ, της οποίας τον έλεγχο απέκτησε το 1993.

Η Donskoy Tabak ιδρύθηκε το 1857 και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας, κατέχοντας το 7% της αγοράς και με κέρδη 278 εκατ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Japan Tobacco. Η Donskoy Tabak δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ο κ. Σαββίδης, καθώς του ανήκει και βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, η Atlantis-Paκ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Σαββίδης πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ το 2012 και αγόρασε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα. Έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013.

«Ο Σαββίδης έγινε αγαπητός στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου και έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013, ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα χρέη της ομάδας. Αλλά σόκαρε τους θεατές την περασμένη εβδομάδα, όταν έκανε έφοδο στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί για απόφαση του διαιτητή, ενώ είχε όπλο και ήταν περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες», σημειώνει το Bloomberg.