ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμες οι νέες αντικειμενικές – Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι τιμές των ακινήτων

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2018, 16:43 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2018, 23:04
Έτοιμες οι νέες αντικειμενικές – Πού ανεβαίνουν και πού πέφτουν οι τιμές των ακινήτων
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέντευξη της Κατερίνας Παπανάτσιου στο «Κόκκινο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχεδόν για το σύνολο της επικράτειας (99%) έχουν κατατεθεί οι προτάσεις των εκτιμητών για τις νέες τιμές, και πλέον απομένουν ακόμη 56 ζώνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία ως γνωστό αποτελεί προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση.

Όπως γνωστοποίησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σε συνέντευξή στο ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο», από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών προκειμένου να προσαρμοστούν με τις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμία μεταβολή.

Αναλυτικότερα η υφυπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή της σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών». Παράλληλα, επισήμανε την παρανόηση που υπάρχει σχετικά την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές. Όπως εξήγησε η ίδια, «υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές». Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών» διευκρίνισε η υφυπουργός. Αντίθετα, ανέφερε ότι «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές προκειμένου σε ετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα της αγοράς. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος» διευκρινίζοντας ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».