current views are: 9

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:35

Καταβλήθηκε το τίμημα για τον ΟΛΘ – Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαδικασία

Οι μετοχές του 67% του ΟΛΘ θα μεταφερθούν την Παρασκευή στην SEGT

Δημοσίευση 17:35’

Οι μετοχές του 67% του ΟΛΘ θα μεταφερθούν την Παρασκευή στην SEGT

Η εταιρεία SEGT κατέβαλε την Πέμπτη το ποσό των 231,9 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 67% του ΟΛΘ, και η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή μέσω του Χρηματιστηρίου.

Επόμενο βήμα της εξαγοράς από την SEGT (South Europe Gateway Thessaloniki Ltd) θα είναι η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Στην κοινοπραξία που συνέστησε τη SEGT μετέχουν με ποσοστό 47% το γερμανικό fund DIEP GmΒH, με έδρα το Μόναχο, με μερίδιο 33% η Terminal Link SAS (η μητρική της οποίας, CMA CGM, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ναυτιλιακών μεταφορών στον κόσμο) και με το υπόλοιπο 20% η Belterra Investments LTD, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, με έδρα τη Λευκωσία. Στο ελληνικό δημόσιο παραμένει μετοχική συμμετοχή 7,22%.

Ο αγοραστής έχει δεσμευτεί για υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ σε μια επταετία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει στελέχη της κοινοπραξίας, προτεραιότητα αποτελεί η επέκταση της 6ης προβλήτας (ώστε το λιμάνι να μπορεί να υποδέχεται και mainliners, ήτοι μεγάλα πλοία τύπου New Panamax), η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τετραετίας. Μέσα σε 18 μήνες από την ανάληψη της διοίκησης αναμένεται επίσης να αποκτηθούν μία ή δύο γερανογέφυρες..

Η συνολική αξία της συμφωνίας για το 67% του ΟΛΘ υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται το τίμημα (231,92 εκατ. ευρώ), οι υποχρεωτικές επενδύσεις (180 εκατ. ευρώ) και τα αναμενόμενα έσοδα άνω των 170 εκατ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.). Λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις, μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2051. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται πως φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως έχουν κατά καιρούς επισημάνει οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, για να απολαύσει η περιοχή το μέγιστο δυνατό όφελος χρειάζεται να συμπληρωθούν βασικά κομμάτια του παζλ, που αφορούν τις διεθνείς σιδηροδρομικές κι οδικές συνδέσεις του λιμανιού, αλλά και τη δυνατότητα εργασιών ενεργητικής τελειοποίησης (π.χ., συναρμολόγησης) προϊόντων επί βορειοελλαδικού εδάφους, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία.


σχετικα αρθρα