current views are: 6

24 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση19:42

«Ξορκίζει» την μείωση του αφορολόγητου το 2019 η κυβέρνηση – Τα τέσσερα σενάρια για το χρέος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος… χρέωσε στα ΜΜΕ τα σενάρια

Δημοσίευση 19:42’

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος… χρέωσε στα ΜΜΕ τα σενάρια

«Ξορκίζει» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου το 2019 η κυβέρνηση ενώ με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της εξηγεί πως κάτι τέτοιο είναι αχρείαστο.

Συγκεκριμένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος… χρέωσε στα ΜΜΕ τα σενάρια αυτά υποστηρίζοντας πως «δεν διαχωρίζουν την είδηση από την άποψη».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητάει μείωση του αφορολόγητου. Αυτό που ισχύει είναι ότι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup για αυτό το θέμα».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη «απολύτως παράλογη και αχρείαστη» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «μέχρι τώρα δημοσιονομική πορεία της χώρας και την υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα».

«Το ΔΝΤ εκτιμώ ότι έχει κατανοήσει τους λάθος υπολογισμούς και τις κακές προβλέψεις που έκανε και επομένως δεν θα μπει στη διαδικασία να εγείρει τέτοιο ζήτημα.» σημείωσε στη Real News ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τα τέσσερα σενάρια για το χρέος

Την ίδια ώρα τα σενάρια για το χρέος γράφονται ήδη στα γραφεία των τεχνοκρατών, αλλά χωρίς αριθμούς, εν αναμονή των πολιτικών αποφάσεων.

Αυτό αποκαλύπτει στην «Καθημερινή» επικαλούμενη πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα βασικά χαρακτηριστικά των σεναρίων είναι τα εξής:

1. Η σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ΑΕΠ, σε δύο παραλλαγές. H πρώτη είναι η γαλλική και προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κριτήριο για την επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων. Η δεύτερη είναι του ESM και ορίζει τις πληρωμές χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εκτιμάται ότι στο τέλος θα γίνει ένας συνδυασμός των δύο, με τρόπο ώστε να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να του επιτρέψει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα.

2. Επεκτάσεις ωριμάνσεων ώς 15 ετών. Ως το 2022, αναφέρουν οι πηγές, οι πληρωμές θα είναι ελάχιστες. Ουσιαστικά θα πληρώνονται μόνο τόκοι. Μετά το 2022, οι πληρωμές θα αρχίσουν να αυξάνονται.

3. Πιθανή εξαγορά των οφειλών στο ΔΝΤ, περίπου 9 δισ. ευρώ.

4. Επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMP και ANFA), αλλά σταδιακά και υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, καθώς και της μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πρόκειται για ποσό περίπου 4 δισ. ευρώ, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για επενδύσεις.


σχετικα αρθρα