current views are: 4

28 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση04:26

Πήραν «φωτιά» οι μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω νέων αντικειμενικών

Σε τι ακίνητα αφορούν οι αγοραπωλησίες

Δημοσίευση 04:26’
αρθρο-newpost

Σε τι ακίνητα αφορούν οι αγοραπωλησίες

«Ξεπάγωσε» όπως ήταν αναμενόμενο η κτηματαγορά όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από απαίτηση των δανειστών, να  προχωρήσει  από φέτος στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

Οι εγκύκλιοι που είχαν ήδη εγκριθεί για τη συγκρότηση συνεργείων ιδιωτών εκτιμητών (220 στον αριθμό) που θα υπέβαλαν τις προτάσεις τους για  νέες τιμές σε περίπου 10.200 ζώνες στην Επικράτεια έσπρωξε πολλούς αναποφάσιστους αγοραστές και πωλητές ακινήτων στα συμβολαιογραφεία προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Να πληρώσουν δηλαδή υψηλότερο φόρο μεταβίβασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων του Δήμου Αθηναίων οι αγοραπωλησίες ακινήτων ξεπέρασαν  από τις αρχές του χρόνου τις 700 όταν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν μόλις 339.

Από τις αγοραπωλησίες που έγιναν με πραγματικές η εικονικές τιμές πώλησης οι περισσότερες αφορούσαν μικρά διαμερίσματα τα οποία εμφανίζονται στα συμβόλαια να μεταβιβάζονται από 5.000-20.000 ευρώ. Ωστόσο ,όπως είναι γνωστό οι αγοραστές δεν θα αποφύγουν να πληρώσουν φόρο στην εφορία με βάση τις αντικειμενικές τιμές που έχουν οριστεί για τις περιοχές όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Μέλος του συμβολαιογραφικού συλλόγου της Αθήνας έλεγε στο newpost ότι τους ερχόμενους μήνες αναμένεται έκρηξη στις  μεταβιβάσεις ακινήτων, στις γονικές παροχές και τις δωρεές μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που είναι επί θύραις με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών που έκαναν στο Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα  ανακοίνωσε η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου οι εκτιμητές πρότειναν αυξήσεις  στις αντικειμενικές τιμές σε ποσοστό  60% των ζωνών, μειώσεις στο 23% ,ενώ το υπόλοιπο κομμάτι από τις 10.000 ζώνες παραμένει αμετάβλητο με τις υφιστάμενες  τιμές.

Ωστόσο δεν αποτελούν τις τελικές νέες αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα καθώς ρόλο αναλαμβάνει τώρα  η δευτεροβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών για να καθορίσει τις τελικές τιμές ,όπου κρίνει ότι οι προτεινόμενες τιμές από τους εκτιμητές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της κτηματαγοράς, δηλαδή να ίσες με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.


σχετικα αρθρα