current views are: 7

27 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση20:00

Πρόεδρος Eurogroup: Δύο προϋποθέσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Πρώτον, πρόσβαση στις αγορές. Δεύτερον, μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση

Δημοσίευση 20:00’

Πρώτον, πρόσβαση στις αγορές. Δεύτερον, μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση

Τις προϋποθέσεις για να «σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της» μετά τη λήξη του προγράμματος παραθέτει ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

«Για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, η πρώτη προϋπόθεση είναι η πρόσβαση στις αγορές, η δυνατότητα χρηματοδότησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα  ένα απόθεμα ρευστότητας που θα δώσει στην πρόσβαση στις αγορές ένα δίχτυ ασφαλείας. Αυτό είναι η μία προϋπόθεση και αυτή θα έχει εκπληρωθεί  πριν το τέλος του προγράμματος.

»Η άλλη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο από τις ελληνικές αρχές. Γι’ αυτό και η συζήτηση που θα έχουμε τώρα στην Ευρώπη, με το Eurogroup και την ελληνική κυβέρνηση, για μια ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση είναι πολύ σημαντική. Επειδή πρόκειται να παραδώσουμε την διαδικασία και την λήψη των αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση. Εάν εκπληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει» ανέφερε ο Σεντένο στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης που εξετάζεται θα είναι κομμένος στα μέτρα της χώρας.

«Υπάρχει ένα διαφορετικό στοιχείο στο ελληνικό παράδειγμα, και αυτό είναι τα μέτρα για το χρέος. Δεν υπήρχαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Κύπρο.

»Συζητούμε στο Eurogroup έναν μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που θα παρακολουθεί τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, ως προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενσωματωθεί στην γενικότερη εποπτεία που θα υπάρχει» δήλωσε.


σχετικα αρθρα