current views are: 4

29 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:08

To ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε βελτιωμένες προσφορές για τη ΔΕΣΦΑ

Οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν τη ΔΕΣΦΑ

Δημοσίευση 15:08’

Οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν τη ΔΕΣΦΑ

Βελτιωμένες προσφορές και από τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) της ΔΕΣΦΑ ζητά το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο κάλεσε τους εκπροσώπους των εταιρικών σχημάτων να δώσουν υψηλότερα τιμήματα, κάτι που δείχνει πως αφενός υπάρχει τέτοιο περιθώριο και αφετέρου πως οι μνηστήρες έχουν καταθέσει προσφορές που δεν αποκλίνουν μεταξύ τους σε ποσοστό άνω του 15%.

Μνηστήρες για τη ΔΕΣΦΑ είναι δύο κοινοπρακτικά σχήματα: Το πρώτο απαρτίζεται από τις εταιρίες Snam (Ιταλία και επικεφαλής), Fluxys (Βέλγιο) και Enagas (Ισπανία). Οι τρεις αυτές εταιρίες, σημειωτέον είναι κι εκ των μετόχων της κοινοπραξίας του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP.

Η δεύτερη κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Reganosa, Transgaz (Ρουμανία) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Η διαδικασία προέβλεπε την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και την παράλληλη σύγκρισή τους με το εύρος του τιμήματος που εκτιμούσαν οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Σταθάκης: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι προσφορές

Το προσφερόμενο τίμημα για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

«Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων».


σχετικα αρθρα