ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για τον περιορισμό της φυγής ανέργων πτυχιούχων στο εξωτερικό

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 1 Απριλίου 2018, 20:31 / Ανανεώθηκε 1 Απριλίου 2018, 20:31
Μέτρα για τον περιορισμό της φυγής ανέργων πτυχιούχων στο εξωτερικό
Facebook Twitter Whatsapp

Προσλήψεις σε Δήμους και πρόγραμμα από ΟΑΕΔ

Στροφή στην ενίσχυση των ανέργων πτυχιούχων   που πλήττονται βαριά από την ανεργία και την υποαπασχόληση, αλλά και επιχειρήσεων  του ιδιωτικού τομέα  που δυσκολεύονται να σταθούν ανταγωνιστικά στην αγορά με εξειδικευμένο προσωπικό   , επιχειρεί με ένα καινοτόμο πρόγραμμα ο ΟΑΕΔ.

Με το πρόγραμμα αυτό ο Οργανισμός επιδιώκει να βάλει  "φρένο" στην αιμορραγία που έχει προκαλέσει  ,τα  χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, η μαζική μετανάστευση  εκατοντάδων χιλιάδων νέων με υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά )προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έως το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ, μετά την πρόσληψη 8.171 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, νέα προκήρυξη για περίπου 1.000 μονίμους υπαλλήλους υψηλών τυπικών προσόντων για την στελέχωση των 325 δήμων όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους πτυχιούχους πρόκειται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, παράλληλα με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 5.066 ανέργους για την προστασία των δασών και θα προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη και απασχόληση για 15 τουλάχιστον μήνες 15.000 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων με έμφαση σε πτυχιούχους  ηλικίας από 18 έως 29 ετών.

Οι πτυχιούχοι των οποίων θα εγκριθεί η πρόσληψη σε επιχορηγούμενες από τον ΟΑΕΔ ιδιωτικές η κοινωνικού χαρακτήρα επιχειρήσεις θα απασχοληθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα εάν είναι ηλικίας άνω των 25 ετών και 400 ευρώ  εάν είναι κάτω των 25 ετών.

Οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν για το 50% του μισθολογικού και μη κόστους των προσλαμβανόμενων ανέργων. .Ωφελούμενοι του προγράμματος απασχόλησης των 15.000 ανέργων του ΟΑΕΔ   θα είναι όσοι πτυχιούχοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού για τουλάχιστον τρεις μήνες,οι μακροχρόνια άνεργοι  και οι άνεργοι που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ειδικά για τους τελευταίους θα προβλεφθεί  ο χρόνος της επιδοτούμενης απασχόλησης να υπερβαίνει τους 15 μήνες.