current views are: 3

6 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:06

Η «ακτινογραφία» των χρεών των 100 δισ. ευρώ στην εφορία

Ποιους φόρους πληρώνουν και ποιους όχι οι φορολογούμενοι

Δημοσίευση 04:06’

Ποιους φόρους πληρώνουν και ποιους όχι οι φορολογούμενοι

Ιδιαίτερα επιλεκτικοί όσον αφορά στην εξόφληση μέρους μόνο των φορολογικών τους υποχρεώσεων εμφανίζονται, σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εκατομμύρια φορολογούμενοι, επιλέγοντας να εξοφλήσουν πρωτίστως συγκεκριμένους φόρους και αφήνοντας στην άκρη, εφόσον υπάρχει οικονομική αδυναμία, τους υπολοίπους.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του 2017 της ΑΑΔΕ στα τέλη του περυσινού χρόνου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 4,2 εκατομμυρίων φορολογουμένων έφτασαν τα 99,97 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτά αναλογεί στην κατηγορία των προστίμων του πρώην κώδικα βιβλίων και στοιχείων και αφορά διοικητικές ποινές που επιβλήθηκαν σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις για φορολογικές παραβάσεις.

Στα τέλη του 2017 το ανεξόφλητο υπόλοιπο αυτής της κατηγορίας ληξιπρόθεσμων χρεών έφτανε τα 32,7 δισ. ευρώ (ποσοστό 28,6% επί του συνόλου των χρεών).

Στην κατηγορία του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στο δημόσιο και κατέστη ληξιπρόθεσμος αναλογούν από το σύνολο των 100 δισ. ευρώ,21,63 δισ. ευρώ η ποσοστό 21,8%.Ανεξόφλητος παραμένει από εκατομμύρια φορολογουμένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα )και ο φόρος εισοδήματος καθώς αναλογεί σε 18,79 δισ. ευρώ(ποσοστό 20,2%). Μεγάλο κομμάτι στα απλήρωτα χρέη προς την εφορία αποτελεί και η κατηγορία των δανείων που χορηγήθηκαν σε φορολογούμενους με εγγύηση του δημοσίου.

Λόγω καθυστερήσεων στην εξόφλησή τους η λόγω καταπτώσεων εγγυήσεων κατέστησαν ληξιπρόθεσμα 10,59 δισ. ευρώ(ποσοστό 12,3%).

Σε τι ποσοστά φτάνει η εισπραξιμότητα των φόρων

Σε ποσοστό της τάξης του 80% φτάνει, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων οικονομικών ετών, η εισπραξιμότητα των πιο σημαντικών φόρων που καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο εμπρόθεσμα οι φορολογούμενοι είτε πρόκειται για φυσικά η νομικά πρόσωπα.

Μεταξύ των σημαντικότερων φόρων από τους οποίους το δημόσιο εισπράττει δισ. ευρώ ετησίως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Επιχειρήσεων Ωστόσο ένα στα τέσσερα ευρώ που επιβάλλεται ως φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)μένει απλήρωτο και εντάσσεται κάθε χρόνο στα επονομαζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία τα οποία μαζί με άλλους καθυστερούμενους και μη εισπραττόμενους φόρους (π.χ ΦΠΑ) και πρόστιμα έφτασαν στα τέλη του 2017 τα 99,97 δισ. ευρώ με οφειλέτες 4,2 εκ. φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα το 2016 και ενώ η πρόβλεψη για έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ ,σε συνεννόηση με τους δανειστές, ήταν στα 3,8 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους μπήκαν εμπρόθεσμα 2.84 δισ. ευρώ, δηλαδή η εισπραξιμότητα ήταν της τάξεως του 74%.

Ιδιαίτερα υψηλή είναι η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων, δηλαδή εταιρειών και επιχειρήσεων καθώς ενώ το 2016 ήταν να πληρωθούν 3,95 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν εν τέλει 3,5 δισ. ευρώ φτάνοντας την εισπραξιμότητα στο 88%,σε αντίθεση όμως με το φόρο εισοδήματος στους φορολογούμενους ως φυσικά πρόσωπα που αρκετοί αρνούνται η αδυνατούν να πληρώνουν τις δόσεις του εκκαθαριστικού της εφορίας

Το 2016 πληρώθηκαν από 8,5 εκατ. φορολογούμενους 2,7 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προϋπολογιστεί έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 3,9 δισ. ευρώ, άρα η εισπραξιμότητα μόλις μετά βίας ξεπέρασε το 68%.

Τέλος ιδιαίτερα χαμηλή εισπραξιμότητα εμφανίζει και ο ΦΠΑ.

Το 2016 ενώ έπρεπε να πληρωθούν 11,46 δισ. ευρώ ,πληρώθηκαν τελικά 9,7 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι παρότι οι φορολογούμενοι καταβάλλουν με τις αποδείξεις η τα τιμολόγια τον αναλογούντα ΦΠΑ για την αγορά προϊόντων η την παροχή υπηρεσιών προκειμένου να αποδοθεί ,ως έμμεσος φόρος στο δημόσιο, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις,τον παρακρατούν και δεν τον αποδίδουν στο δημόσιο Το ύψος του μη αποδιδόμενου ΦΠΑ έφτασε το 2016 τα 2 δισ. ευρώ.


σχετικα αρθρα