current views are: 8

11 Απριλίου 2018
Δημοσίευση05:46

Αποκρατικοποιήσεις – Τι αναμένεται για ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ

Ανοίγει με την ενέργεια ο κύκλος των αποκρατικοποιήσεων.

Δημοσίευση 05:46’

Ανοίγει με την ενέργεια ο κύκλος των αποκρατικοποιήσεων.

Κλείνει σήμερα, εκτός απροόπτου, με την υποβολή των βελτιωτικών προτάσεων από τις δύο διεκδικήτριες κοινοπραξίες, η σημαντικότερη φάση στη διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου).

Διεκδικήτριες στον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό (είχε προηγηθεί η εκχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ στην αζέρικη Socar) μια κοινοπραξία αποτελούμενη από μια ιταλική, βέλγικη και ισπανική εταιρεία και μια δεύτερη αποτελούμενη από μια ισπανική και ρουμάνικη εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το βελτιωτικό τίμημα που προβλέπεται να υποβάλλουν για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να κυμανθεί πέριξ των 470 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο προτιμητέος επενδυτής πιθανότατα θα ανακοινωθεί Πέμπτη ή Παρασκευή από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σειρά μετά τον ΔΕΣΦΑ έχει η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτης και Μεγαλόπολης), με τη σύσταση δύο θυγατρικών εταιρειών.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε ο διαγωνισμός να τρέξει εντός του Μαΐου με στόχο εντός του Φθινοπώρου να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις αγοραπωλησίας των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής και των ορυχείων τους σε ιδιώτες.

Το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου αναμένεται και η διακήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων μετά τη συμφωνία για εκχώρηση μεριδίου μετοχών από τους δύο βασικούς μετόχους, το δημόσιο και τον Όμιλο Λάτση, οι οποίοι ωστόσο θα διατηρήσουν, μετά την εκχώρηση του 50,1%των μετοχών, μερίδιο μετοχών 15% έκαστος.


σχετικα αρθρα