Από τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών έως τα μέσα Μαΐου θα διαμορφωθεί και ο χάρτης των νέων εμπορικών τιμών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αυτό αποτελεί εκτίμηση των περισσοτέρων από τους επαγγελματίες της κτηματαγοράς ,οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θα διαμορφώσουν και τις εμπορικές τιμές στον ίδιο η παραπλήσιο βαθμό. Ανάλογα επίσης αναμένεται να διαμορφωθεί και ο χάρτης των αγοραπωλησιών ακινήτων ανά περιοχή.

Γνώστης της κτηματαγοράς στο Newpost έλεγε πως «εάν π.χ. οι αντικειμενικές τιμές αυξηθούν κατά 20% στο Περιστέρι αυτό αυτομάτως θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις εμπορικές τιμές ανάλογα και με τις τιμές ζώνης. Έτσι αναμένεται να διαμορφωθεί ένα άλλο σκηνικό στην κτηματαγορά μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών η των νέων τιμών ζώνης σε όλη την Επικράτεια».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σωρευτικά τα τελευταία 10 χρόνια οι τιμές στα οικιστικά ακίνητα υποχώρησαν κατά 41,8% ,και στους επαγγελματικούς χώρους ( γραφεία και καταστήματα) κατά 30%.

Από πέρυσι ωστόσο αλλάζει το σκηνικό και ήδη καταγράφονται τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης η σταθεροποίησης των τιμών σε μισθώματα, τιμές πώλησης αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα(ξενοδοχεία, βιομηχανικά κτίρια κλπ).

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος εκτιμά ότι ολοκληρώνεται σταδιακά ο καθοδικός κύκλος  των τιμών που ξεκίνησε το 2009 ,καθώς σύμφωνα με κτηματομεσιτικά γραφεία το 2017 σημειώθηκαν οριακές αυξήσεις των τιμών της τάξης του 1% σε μεταχειρισμένα ακίνητα, αλλά και σε νεόδμητα σε Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια .